X 
Arşiţa stiri: 188
Jocurile Olimpice stiri: 148
Transnistria stiri: 1457

Tiraspolul acuză Chișinăul. Ce răspuns a oferit Biroul pentru Reintegrare

4 apr. 14:26   Economie
3457 0

Prin acțiunile sale, Republica Moldova încearcă să distrugă mediul de afaceri și industria din Transnistria.

Despre acest lucru a declarat liderul autoproclamatei Republici Moldovenești Nistrene (RMN), Vadim Krasnoselski, comentîd întreruperea forțată a activității celei mai mari întreprinderi de construcții de mașini din regiune - uzina Electromaș din Tiraspol - din cauza acțiunilor Moldovei.

El a menționat că, începînd cu luna august a anului trecut, Chișinăul împiedică uzinele Moldavisolit, Electromaș și Potențial să își exporte produsele, calificînd bunurile produse de acestea drept strategice și menționînd că exporturile lor ar amenința securitatea țării.

"Electromaș" a trimis douăzeci de solicitări conducerii Moldovei. Douăzeci. Dacă și există vreun răspuns, acesta este formal care nu spune nimic. Ei nu-și îndeplinesc funcțiile, își încalcă legislația, nu creează comisii. Pur și simplu își bat joc și distrug activitatea noastră antreprenorială, ne distrug industria. Acesta este adevărat", a declarat Krasnoselski într-un interviu acordat postului de televiziune Первый приднестровский.

Potrivit acestuia, un astfel de produs de bază precum motoarele electrice nicăieri în lume nu este un produs cu destinație dublă.

Liderul autoproclamatei RMN a mai spus că anul trecut, întreprinderi precum Potential și Moldavisolit și-au suspendat activitatea. În acest an, a spus el, își va suspenda activitatea și întreprinderea Electromaș.

La rîndul său, viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a respins acuzațiile Tiraspolului, afirmînd că problema a fost cauzată de războiul din Ucraina, de schimbarea geografiei exporturilor din această cauză și de imposibilitatea de a aproviziona o serie de țări cu produse cu dublă utilizare.

"Problema nu are legătură cu aspectul reintegrării, ci cu aspectul securității. Aceasta este de competența comisiei, care se ocupă de produsele cu dublă utilizare. Produsele exportate de unele întreprinderi atît de pe malul drept, cît și de pe malul stâng al Nistrului, pot fi calificate drept produse cu dublă utilizare, adică pot fi folosite în scopuri militare sau apropiate de acestea. Și există țări foarte sensibile pentru exportul unor astfel de produse", a declarat Oleg Serebrean.

El a menționat că acum este o perioadă dificilă pentru mediul de afaceri din întreaga lume, nu doar din regiunea transnistreană și Moldova în general. Mediul de afaceri se confruntă cu probleme după izbucnirea războiului din Ucraina, care a cauzat această situație, care, printre altele, a schimbat geografia comerțului.

Potrivit lui, Chișinăul "regretă" situația creată.

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare a spus că a discutat cu directorul fabricii care și-a suspendat activitatea și că se caută soluții pentru a schimba direcțiile de export ale fabricii.

Uzina Electromaș din Tiraspol, care și-a suspendat activitatea de la 1 aprilie 2024, este cea mai mare întreprindere constructoare de mașini din Transnistria. Aceasta produce ventilatoare, precum și echipamente pentru industria cărbunelui, petrolului și gazelor, care erau livrate în peste 40 de țări. În prezent, în depozitele uzinei există produse în valoare de peste 3 milioane de euro, pregătite pentru expediere. Autoritățile transnistrene spun că oprirea activității va afecta familii întregi și dinastii de muncitori care lucrează la uzină. Aproximativ 600 de muncitori au rămas fără mijloace pentru existență.

6
0
0
4
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав