Transnistria stiri: 1322
Eurovision stiri: 494

Taxă pentru modernizarea aeroportului scade la jumătate

19 iun. 2023,, 10:27   Economie
3569 0

De la 1 iulie 2023 vor intra în vigoare noi tarife pentru serviciile aeroportuare prestate de Întreprinderea de Stat „Aeroportul Internațional Chișinău” care vor fi valabile pentru anul 2023.

Aceasta prevede un ordin semnat de ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Lilia Dabija şi publicat la data de 16 iunie în Montorul Oficial, scrie Mold-Street.

De la 9 euro la 4,5 euro

Astfel documentul stabileşte că de pe 1 iulie 2023 taxa pentru finanțarea anticipată a proiectelor investiționale (taxa pentru modernizarea aeroportului) va fi de 4,5 euro/pasager la plecare, ceea ce reprezintă o scădere de două ori de la nivelul actual de 9 euro/pasager la plecare.

Anterior, autorităţile au tot promis reducerea acestei taxe, iar unii chiar eliminarea completă a acesteia.


După ce Aeroportul Internațional Chișinău a revenit în gestiunea statului, premierul Dorin Recean a dat asigurări că această taxă de 9 euro, pe care o achită fiecare pasager, va fi redusă, dar nu anulată.

Anumiţi experţi şi politicieni susţineau că anume taxele aeroportuare mari ar împiedica operatorii low-cost din Europa să vină în Republica Moldova. Inclusiv Ryanair.

Creşte cu 13-40% taxa (tariful) servicii pentru pasageri

Ordinul semnat de ministra Lilia Dabija prevede că rămîne neschimbată mărimea taxei servicii pentru pasageri, a taxei pentru asigurarea securității aeronautice şi a taxei pentru staționarea supralimită a aeronavei.

În schimb este majorată taxa (tariful) pentru servicii pentru pasageri de la nivelul actual de 6,2 euro/pasager la 7 euro/pasager (cu 13%), pentru cursele regulate efectuate pe/de pe Aeroportul Internațional Chișinău, şi la 8,70 euro/pasager (cu 40,3%) - pentru curse neregulate efectuate pe/de pe Aeroportul Internațional Chișinău şi pentru operațiunile aeriene necomerciale (aviație generală) efectuate pe/de pe Aeroportul Internațional Chișinău.

1
0
1
1
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?