Astfel, au fost aprobate următoarele tarife reglementate de intrare/ieșire pentru serviciul de transport al metanului prestat de Vestmoldtransgaz, în creștere cu 47%-59%, transmite Noi.md cu referire la mold-street.com.
- reducerea semnificativă a volumelor de gaze naturale transportate la 1,3 miliarde metri cubi, față de 1,8 miliarde metri cubi în anul 2023 (-30%);
- aplicarea și actualizarea cu indicatorii macroeconomici a cheltuielilor de bază ale Vestmoldtransgaz, modificate prin Hotărârea ANRE nr.93 din 23.02.2024;
- actualizarea valorilor Contractului de locațiune și Contractului de mentenanță a rețelelor de gaze;
- necesitatea recuperării deficitului tarifar acumulat în perioadele precedente de reglementare.
De notat că ANRE nu menționează dacă majorarea tarifelor pentru serviciile de transport vor afecta și prețurile finale la gaze pentru consumatori.
La fel, de către ANRE a fost aprobat Raportul privind punerea în aplicare a măsurilor provizorii de echilibrare de către Vestmoldtransgaz, valabil până la 12 decembrie 2025.
„Raportul prevede aplicarea în calitate de măsuri provizorii de echilibrare a „toleranței” și „plății provizorie pentru dezechilibru” care vor permite OST folosirea în continuare a unui mecanism provizoriu de echilibrare”, precizează autoritatea de reglementare.
ANRE mai susține că la aprobarea Raportului a luat în considerare dezvoltarea graduală a regimului de echilibrare, în vederea implementării obligațiilor stabilite în Codul rețelelor de gaze naturale.
„Aceste etape sunt în conexiune cu schimbările de pe piața gazelor naturale în ce privește creșterea competitivității, integrarea pieței de gaze naturale. Măsurile propuse vor asigura о tranziție lină de la regimul curent spre un model de piață corelat cu mecanismele de echilibrare prevăzute de Codul rețelelor de gaze naturale și Regulile pieței gazelor naturale”, mai adaugă ANRE.
Amintim că, începând cu 19 septembrie 2023, Vestmoldtransgaz a preluat de la Moldovatransgaz funcția de operator al sistemului de transport al gazelor naturale din Republica Moldova.
Acționari ai Vestmoldtransgaz sunt Transgaz din România, prin intemediul Eurotransgaz (75%) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) cu 25%.
Totodată, Vestmoldtransgaz, care deține conducta Iași-Ungheni-Chișinău, a preluat în locațiune de la Moldovatransgaz și va opera rețeaua de transport a gazelor naturale pe termen de 5 ani.
Adăuga comentariu