X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

SergiuTofilat - un salt cu schimbarea pantofilor în aer?

23 feb. 05:00   Economie
8002 0

Subiectul achiziționării unei cantități excesive de gaze naturale scumpe de către Republica Moldova în iarna anului trecut rămîne una dintre principalele probleme pentru diferiți politicieni, experți și cetățeni.

În special, expertul în energetică, membru al Consiliului de Observatori al SA "Moldovagaz", SergiuTofilat, a recunoscut în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TV8 că pentru surplusul de gaze naturale cumpărate de compania de stat Energocom în iarna anului 2023, Moldova a plătit mai mult cu aproape 34 de milioane de dolari. Potrivit lui, acest gaz natural, care a fost achiziționat în cantități excesive în ianuarie 2023, a fost cumpărat la un preț mediu de 724 de dolari pentru 1.000 de metri cubi.

Potrivit lui Sergiu Tofilat, singura bază de comparație este prețul la care Energocom a cumpărat gaze vara trecută - 420 de dolari. "Diferența este de 304 dolari pentru 1.000 de metri cubi. Ea trebuie înmulțită cu volumul de combustibil în surplus, iar rezultatul este de 33,9 milioane de dolari. Atît am plătit în plus pentru gazul cumpărat în ianuarie 2023", a subliniat el.

Cu toate acestea, după un timp oarecare, același Sergiu Tofilat a început să afirme contrariul, menționînd, de asemenea, că nu există nici un fel de scheme de gaze. În același timp, el a reacționat dur la afirmațiile expertului economic IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, care a scris că moldovenii plătesc cel mai mare preț pentru gazele naturale din Europa de Sud-Est - de patru ori mai mare decît în Ucraina sau Ungaria și cu 45% mai mare decît media regională.

Sergiu Tofilat a spus că Veaceslav Ioniță a luat ofertele de preţ nereglementate pentru decembrie şi le-a comparat cu tariful anual. "E ca și cum ai compara temperatura din luna decembrie cu temperatura medie pe tot anul", a spus Tofilat, comparînd tariful mediu la gaze în Moldova și în Uniunea Europeană pentru șase luni ale anului 2023.


Potrivit expertului, Veaceslav Ioniță nu a ținut cont de faptul că multe ţări au extracţie proprie de gaz sau au plafonat prețurile la consumatorii casnici. "De exemplu în 2022 peste 800 miliarde de euro au alocat ţările UE ca să reducă facturile la gaz şi energie. Ucraina a înghețat tarifele din cauza războiului, dar primește ajutor de la întreaga lume să-şi finanţeze bugetul. Ungaria a mers pe populism – a făcut subvenţionare încrucişată: la cei casnici le-a pus un tarif mai mic (0,25 EUR/m3), iar diferenţa a pus-o pe spatele agenţilor economici, care achită 1,85 EUR/m3", a subliniat expertul.

Ceea ce face Veaceslav Ioniţă se numeşte manipulare şi dezinformare. Şi nu-i prima dată cînd o face. Pur întîmplător, aceleaşi narative false le promovează şi marionetele kremlinului, inclusiv Ţîrdea şi primarul Ceban, precum că Moldova ar cumpăra gaz mai scump prin intermediari. Din spusele lui, ar fi o schemă de miliarde. Dacă e aşa de convins, îi dau un model de plîngere la Procuratură. Dar trebuie să semnezi în primul rînd că porţi răspundere pentru ce spui", a declarat Sergiu Tofilat.

11
0
0
2
35

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?