Eurovision stiri: 497
Transnistria stiri: 1342

Șeful Agenției de Investiții: "O administrare cu experiență ar fi utilă pentru aeroportul nostru"

1 dec. 2023,, 12:15   Economie
1625 0

„Noi avem nevoie de investiții în acest Aeroport și o administrare cu experiență ar fi utilă”, a declarat șeful Agenției de Investiții, Ion Iordachi.

Potrivit acestuia, concesionarea aerogării ar fi o alternativă pentru a dezvolta Aeroportul de la Chișinău, transmite Noi.md cu referire la realitatea.md.

„Cred că depinde ce companie va reconcesiona Aeroportul. Sînt companii care fac asta de zeci de ani și o fac foarte bine. Vorbim de aeroporturi care cresc. Dar noi am avut alt efect. Noi avem nevoie de investiții în acest Aeroport. O administrare cu experiență ar fi utilă pentru Aeroportul nostru. Ca flux de pasageri, cifrele arată că el este unul economic eficient”, a declarat Ion Iordachi.

Despre intenția de concesionare a Aeroportului Chișinău au anunțat în repetate rînduri mai mulți oficiali, însă nu au precizat cînd s-ar putea întîmpla acest lucru și că sunt analizate mai multe opțiuni.

Aeroportul Chișinău a fost anterior concesionat către Avia Invest, care revenit înapoi în administrarea statului în data de 23 noiembrie 2022, după decizia Curții de Apel Chișinău.


Avia Invest, controlată de Ilan Șor, a luat în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău pentru un termen de 49 de ani, iar statul a dat în judecată compania și a cerut anularea contractului de concesionare.

Drept răspuns, Avia Invest a dat Moldova în judecată la Curtea de Arbitraj de la Stockholm. Compania a acuzat autoritățile de la Chișinău că o supun presiunilor și cere despăgubiri de 855 de milioane de euro.

Amintim că după cum este menționat în materialul analitic Noi.md, subiectul unei posibile reconcesiuni a aeroportului din capitală nu este o idee atît de bună, unele păreri fiind categoric împotriva implementării unei astfel de intenții.

Experții atrag atenția asupra faptului că în cazul unei selecții corecte a personalului și motivarea conducerii, forma de proprietate nu contează pentru un management eficient. Sînt date exemple de întreprinderi de stat precum Moldtelecom, Poșta Moldovei, Combinatul de vinuri din Cricova și alte companii de stat de succes. În plus, potrivit experților, contrar declarațiilor autorităților, majoritatea aeroporturilor din Europa aparțin fie municipalităților, fie statului. Detalii în articolul: O nouă concesiune? Popșoi vrea să ofere aeroportul unui "agent economic serios".

2
0
0
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?