Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Scad exporturile de miere: Apicultorii abia de își recuperează investițiile

12 oct. 2023,, 21:14   Economie
3876 0

Situație fără precedent în sectorul apicol din Republica Moldova. Prețul mierii a scăzut considerabil, iar apicultorii abia de își recuperează investițiile. Reprezentanții Asociației Apicultorilor din țară spun că din cauza lipsei de resurse financiare, o parte din antreprenori sînt nevoiți să renunțe la cîteva zeci de familii de albine.

O problemă este și exportul mierii care a scăzut considerabil. Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea spune că cunoaște aceste probleme și a venit cu cîteva recomandări, transmite tv8.md.

Victor Ciolacu din localitatea Micleușeni, raionul Strășeni, și-a dezvoltat o afacere cu albine în anul 2011. Activitatea a mers bine, mai puțin anul acesta, cînd prețul mierii a scăzut cu 30 la sută.

„Mierea de salcîm în 2021 noi am realizat-o la angro cu 108 lei, anul acesta nu putem nici cu 60.. piața a stagnat”, a declarat apicultorul, Victor Ciolacu.

Din cauza prețului mic, la care sînt nevoiți apicultorii să își vîndă marfa, unii dintre ei renunță la această afacere.


„Ar părea o moarte clinică a apiculturii. Dacă pînă în primăvară nu se redeschid piețele de export, marea majoritate a apicultorilor își vor vinde stupinele. Noi personal tot am vîndut 30 de familii, dar majoritatea apicultorilor vor vinde jumătate pentru că nu este piață de desfacere”, a menționat apicultorul, Victor Ciolacu.

Reprezentanții Asociației Apicultorilor din Republica Moldova spun că situația este mai gravă decît pare.

„Situația din sectorul apicol, din sectorul de producere a mierii la momentul de față este una catastrofală. Am rămas cu toată mierea pe care am colectat-o, practic 90% este în stoc. Preț de vînzare la moment nu avem. Importatorii ne oferă un preț foarte mic. Mulți apicultori au început să vîndă prisăcile. Mulți se lasă de prisăci”, a vorbit directorul executiv al Asociației Apicultorilor din Republica Moldova, Ion Maxim.

O altă provocare cu care se confruntă apicultorii este și problema exportului. Aceștea spun că anual, cantitatea de miere exportată scade, iar temerile pentru anul acesta sînt mari.

„Producția de anul acesta este mai mică decît anul trecut. În jur de 4 mii de tone. Începînd cu anul 2017 noi am exportat 5010 tone. Și de atunci noi în fiecare an exportam cu 500/400 de tone mai puțin. Am ajuns în 2022 să exportăm 3350 de tone. Cred că anul acesta nu ajungem nici la 2000 de tone”, a menționat directorul executiv al Asociației Apicultorilor din Republica Moldova, Ion Maxim.

Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea spune că este conștient de provocările cu care se confruntă apicultorii, și le recomandă acestora să schimbe metoda de export.

„Cunosc că este o concurență acerbă în domeniul apicol. Trebuie să susținem apicultorii în materie de cooperare și trecerea de la exportul de butoaie la exporturi în cantități, ambalate, mult mai mici ca să aducă plus valoare ca să poată face față concurenței”, a declarat ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.

Potrivit Asociației Apicultorilor, în prezent, în Republica Moldova sînt înregistrate oficial circa 260 mii de familii de albine, numărul lor a rămas constant în ultimii trei ani. În același timp, în țară sînt înregistrați peste 7800 de apicultori.

0
0
0
4
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?