Transnistria stiri: 1367
Eurovision stiri: 499

România ia Moldova sub „aripa” sa energetică

7 sep. 2023,, 13:45   Economie
3646 0

România ar putea alimenta cu energie electrică Republica Moldova, la iarnă, iar Transgaz tocmai a devenit operatorul de transport gaze în Moldova, în condițiile în care România exportă deja gaze pe sub Prut și asigură tranzitul altor gaze prin Dobrogea, tot pentru moldoveni.

Mai mult, OPCOM, operatorul bursei de energie din România, a fost invitat de Guvernul de la Chișinău, să preia bursa locală. Practic, Republica Moldova a intrat sub cupola energetică a României, scrie economedia.ro.

Programul de iarnă 2023-2024 publicat pe site-ul ministerului Energiei prevede că România va alimenta cu electricitate Republica Moldova, dacă situația o va impune, chiar prin repornirea unor termocentrale pe cărbune care acum sînt ieșite din funcțiune. Prin „impune”, Energia detaliază că acest lucru presupune o avarie majoră în rețeaua vecinilor datorată condițiilor meteo sau chiar un act, intenționat sau nu, de sistare a livărilor din Ucraina, unde este război, sau din Transnistria, unde este concentrată mare parte din producția de energie a Basarabiei, cu precădere centrala de la Cuciurgan. Transnistria, deși oficial parte a Republicii Moldova, în realitate este o regiune separatistă rusofonă, care ar putea, teoretic, să sisteze livrările către RM, din motive politice.

„În contextul energetic european actual este obligatorie mobilizarea tuturor resurselor energetice disponibile. (…) asigurarea din timp, la nivelul tuturor producătorilor de energie electrică, a cantităților de resurse energetice primare care să asigure alimentarea cu energie electrică a consumului, cât și a rezervelor necesare acoperirii dezechilibrelor generate de subcontractarea pe piețele de energie electrică, de ieșirile accidentale din funcțiune ale grupurilor energetice, disfuncționalitățile generate de condițiile meteorologice deosebite, creșteri ale consumului peste valorile estimate etc., respectiv pentru alimentarea cu energie electrică a Republicii Moldova, dacă situația energetică din zonă o va impune”, se arată în document.

România are o capacitate de racordare de 200 MW cu Republica Moldova, în cinci puncte transfrontaliere, după cum se vede în diagrama Transelectrica. Liniile sînt bidirecționale, permit atât export cât și import de electricitate.


România are o capacitate de producție energie de circa 10.000 de MW, dar o bună parte din aceasta vine de la termocentrale pe cărbune, unele oprite acum. În sezonul cald, România poate să-și asigure consumul intern, ba chiar să și exporte, pe fondul capacităților mari din eolian și fotovoltaic, care sînt preluate cu prioritate în sistem, și pe fondul unui consum istoric redus cauzat de oprirea industriei energofage. Generarea de energie în termocentrale este de circa 2.000 de MW (1.000 în cărbune, 1.000 în gaz), la o producție totală de 6-7.000 de MW. Iarna, consumul crește, dar nu semnificativ, cu excepția unor temperaturi foarte scăzute, pe perioade îndelungate de timp. În acest caz, este nevoie de aport semnificativ de la cărbune, pentru că aceste grupuri sînt cu pornire imediată. Exact aceleași grupuri ar trebui să intre în funcțiune imediată pentru a alimenta sistemul din Republica Moldova, pentru că eolianul și fotovoltaicul au oscilații mari de producție.

Trecînd la gaze, preluarea de către Transgaz a operării Sistemului Național de Transport Gaze din RM face compania românească responsabilă cu operarea și transportul al gazelor din țara vecină. „Transgaz, prin subsidiara sa din Republica Moldova, Vestmoldtransgaz SRL, compania care operează, exploatează și dispecerizează gazoductul Ungheni-Chișinău, a semnat Contractul de locațiune prin care preia activitatea de operare, exploatare, dispecerizare și transport al gazelor naturale din Republica Moldova, de la operatorul „Moldovatransgaz” SRL, începînd cu data de 19 septembrie 2023. Astfel, pentru următorii 5 ani, în conformitate cu prevederile legale din Republica Moldova, Transgaz va deveni unic operator licențiat pentru prestarea serviciului public de transport al gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova”, potrivit unui comunicat remis bursei. Acest lucru înseamnă că Transgaz, companie de stat românească, se va ocupa de tot ceea ce înseamnă sistem de gaze din Republica Moldova.

În plus, România este deja furnizor de gaze pentru RM, pe sub Prut trecînd zilnic circa 1 milion de metri cubi de gaze de producție locală și/sau tranzit asigurat de Transgaz, România preluînd parțial aprovizionarea cu gaze a moldovenilor, deși cea mai mare parte a gazelor vine încă din Rusia, în urma unui contract pe termen lung cu Gazprom.

Mai mult, potrivit unui anunț recent al directorului Transgaz, Ion Sterian, moldovenii stochează gaze în depozitele subterane românești, pentru la iarnă.

Republica Moldova are un consum anual de electricitate de circa 3,8 GWh și un consum de gaze de circa 1,1 miliarde de metri cubi. Spre comparație, România are un consum anual de electricitate de circa 50 GWh și un consum de gaze de circa 10,5 miliarde metri cubi.

6
1
0
2
32

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?