Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Record absolut pentru Republica Moldova

18 mai. 12:15   Economie
12709 0

Prunele produse în Republica Moldova în 2023 au fost exportate în proporție de aproximativ 50 la sută.

Tot anul trecut, producția medie de prune a ajuns la 8 tone la hectar – cel mai înalt nivel de pînă acum, afirmă expertul economic Veaceslav Ioniță. El susține că aceste fructe s-au vîndut cel mai mult pe piața europeană, la un preț record. În același timp, reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare au precizat că fermierii din țara noastră au posibilitatea să-și crească atît suprafețele de cultivare, cît și cantitățile pentru export, însă trebuie să acorde mai multă atenție calității, notează Noi.md cu referire la radiomoldova.

Expertul economic Veaceslav Ioniță susține că plantațiile de prune ar putea asigura mai bine de 10 ori creșterea veniturilor la hectar, de minimum 5-6 ori numărul de angajați. Totodată, acestea ar putea dubla veniturile populației și ar oferi posibilități nelimitate pentru export.

„Tind să afirm că noi niciodată în istoria noastră n-am avut o producție de prune de 150 de mii de tone. Deci n-am avut niciodată. Recordul precedent a fost în 2021, cînd am stabilit 136 de mii de tone. Și dacă observați atent, din aceste 150 de mii de tone, care este maximul, care n-am avut vreodată, 80 de mii de tone le-am consumat pe intern și 70 de mii de tone le-am exportat. Iarăși este un record absolut. Deci noi în Germania în 2023 am exportat cel mai mult și noi în Germania am vîndut cel mai scump. Noi în mediu am vîndut cu 58 de cenți, iar în Germania am vîndut cu 98 de cenți”, a declarat expertul Veaceslav Ioniță.

Secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban, a precizat că, în urma majorării cotelor de acces fără taxe pe piața europeană pentru cele șapte categorii de produse, Republica Moldova a exportat cantități mai mari de prune. Totodată, autoritățile au îndemnat producătorii și exportatorii să fie atenți pentru că, odată ce a fost posibil să ajungă pe această piață, trebuie să asigure un nivel foarte înalt al calității produselor.


„Nu trebuie să ne bucurăm foarte mult că noi sîntem pe primul loc la exportul de prune în Uniunea Europeană, dar trebuie să fim foarte atenți la producția pe care noi o livrăm acolo. Trebuie să menținem această calitate, trebuie să menținem aceste piețe la nivel de cantități. Deci, odată ce am penetrat piața, odată ce am făcut cunoscut consumatorul european cu fructele noastre, noi trebuie să-i menținem cu aceste fructe. Deci, indiferent ce s-ar întîmpla, noi trebuie să fim permanent prezenți pe aceste piețe. Și, da, avem posibilitatea ca să exportăm mult mai mult. Respectiv, loc pentru export încă mai este. Mai mult ca atît, noi și subvenționăm înființarea plantațiilor pomicole, inclusiv prunul, ca să lărgim suprafețele cu soiuri mai productive, cu soiuri cerute pe piețele de export”, a declarat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban.

Amintim că, la începutul acestei săptămîni, Consiliul European a prelungit cu încă un an liberalizarea comerțului pentru șapte produse din Republica Moldova. Măsurile vor intra în vigoare, începînd cu data de 25 iulie.

Astfel, producătorii de struguri de masă, mere, cireșe, prune, suc de struguri, roșii și usturoi vor putea exporta pe piața europeană, fără taxe și la cote majorate.

Precizăm că, în luna iunie 2022, Uniunea Europeană a sporit cotele de export pentru Republica Moldova la aceste produse. Potrivit Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, în perioada 2021-2023, exporturile moldovenești fără taxe către Uniunea Europeană au înregistrat o creștere remarcabilă.

17
2
0
2
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?