X 
Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4060

Putin a cerut clarificarea situației privind stocarea de către Moldova a gazelor în Ucraina

8 dec. 2022,, 09:28   Economie
3824 0

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a cerut Ministerului rus al Energiei să investigheze de ce gazul natural rusesc achiziționat de Moldova este stocat în Ucraina.

El a ordonat acest lucru la o întâlnire cu membrii Consiliului pentru Dezvoltarea Societății Civile și a Drepturilor Omului, considerînd că situația menționată este stranie.

Șeful statului rus a abordat acest subiect în contextul discutării situației din Transnistria, inclusiv a situației cetățenilor ruși de acolo.

"În ceea ce privește cetățenii și drepturile lor în Transnistria, cetățeni ai Federației Ruse. Trebuie să acționăm reieșind din realități. Am atras întotdeauna atenția tuturor partenerilor și colegilor noștri asupra necesității de a respecta drepturile cetățenilor Federației Ruse care locuiesc pe acest teritoriu, pe teritoriul Transnistriei. În ceea ce privește situația socio-economică, nu este ușor acolo, inclusiv cu privire la asigurarea cu resurse energetice. Căci noi livrăm acolo gaze aproape gratuit de mulți ani. Gratuit. Dar, în ultima perioadă, din moment ce gazul trece prin teritoriul Moldovei, acolo apar probleme, pentru că Moldova are propriile greutăți, iar greutățile sînt mari, vedem acest lucru în sfera economică și cea socială", a spus Vladimir Putin.

În același timp, el nu a fost de acord că Moldova blochează livrările de gaze către Transnistria.


"Ei nu blochează deloc, pentru că în cazul în care ar bloca, atunci o parte din Ucraina nu ar primi gaz la centralele electrice. De aceea, ei nu blochează: lor înșiși nu le ajunge. Cu toate acestea, în aceste condiții, nu este clar de ce păstrează o parte, cum spun ei, din gazul moldovenesc primit de la noi, pe teritoriul Ucrainei. Trebuie clarificat acest lucru și voi cere Ministerului Energiei să atragă o atenție mai mare asupra acestui lucru ", a spus președintele rus.

Menționăm că Moldova în acest an a creat pentru prima dată o rezervă strategică de gaze în cazul întreruperii livrărilor de "combustibil albastru" de către Gazprom. Această rezervă depășește 200 de milioane de metri cubi și este păstrată în instalațiile de stocare a gazelor din Ucraina și România.

19
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?