X 
Cutremure stiri: 507

Program comun cu România pentru implementarea și modernizarea infrastructurii de irigare din Moldova

2 sep. 17:00   Economie
5010 0

Vicepremierul și Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, în cadrul vizitei de lucru în România, a dialogat cu omologul său, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale al României, Florin Barbu.

Întîlnirea a avut loc în contextul provocărilor cu care se confruntă agricultorii din ambele țări, cauzate de secetă și alte calamități naturale, și a avut ca scop identificarea soluțiilor eficiente pentru sprijinirea acestora.

Vladimir Bolea a propus crearea unui program comun cu România pentru implementarea și modernizarea infrastructurii de irigare din Republica Moldova, un proiect important pentru asigurarea unei producții agricole durabile în contextul schimbărilor climatice.

În cadrul discuțiilor, s-a abordat și subiectul sprijinului pe care România îl poate oferi Moldovei în ceea ce privește furnizarea de motorină și material semincer pentru culturile de toamnă și primăvară. Această solicitare vine în contextul necesității de a asigura continuitatea activităților agricole în condiții optime, în ciuda dificultăților cauzate de secetă.

Un alt subiect important a fost dezvoltarea unui Registru al Fermierilor în Republica Moldova, în format electronic, care să faciliteze gestionarea și monitorizarea activităților agricole. S-a convenit ca acest proiect să fie dezvoltat în colaborare cu instituțiile relevante din ambele țări, incluzînd Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică din Republica Moldova (STISC) și Serviciul de Telecomunicații Speciale din România (STS).


În ceea ce privește irigarea cu apă subterană, miniștrii au convenit să colaboreze strîns pentru implementarea celor mai bune practici în acest domeniu. În acest sens, se va organiza o vizită a specialiștilor moldoveni în România, la Iași, pentru a se familiariza cu soluțiile de irigare utilizate acolo.

Vicepremierul Vladimir Bolea și-a exprimat, de asemenea, interesul față de modelul Casei Române de Comerț Agroalimentar și a propus preluarea acestei experiențe pentru a extinde acest concept și pe teritoriul Republicii Moldova, cu scopul de a facilita accesul producătorilor moldoveni pe piața europeană.

6
0
0
0
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав