Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

Prețurile petrolului scad după saltul de săptămîna trecută

16 ian. 2023,, 12:45   Economie
2585 0

Luni, 16 ianuarie, prețul petrolului a scăzut, transmite RBC-Ucraina cu referire la Reuters.

Țițeiul Brent a scăzut cu 0,8%, pînă la 84,64 dolari pe baril, în timp ce petrolul West Texas Intermediate a scăzut cu 0,7%, pînă la 79,30 dolari pe baril, pe fondul tranzacțiilor slabe în timpul sărbătorilor legale din SUA.

Ambele contracte au crescut cu mai mult de 8% săptămîna trecută, cel mai mare cîștig săptămînal din octombrie, iar acest lucru este posibil să fi declanșat unele vînzări pe termen scurt pentru a bloca profituri.

„După mișcarea masivă de săptămîna trecută, am putea observa o luare de profit”, a declarat Warren Patterson, șeful strategiei de mărfuri la ING, adăugînd că volumele mai mici de tranzacționare ar face orice vînzare mai vizibilă.

Importurile de țiței în China au crescut cu 4% față de anul trecut în decembrie, iar reluarea deplasărilor din cauza sărbătorilor de Anul Nou Lunar mai tîrziu în cursul săptămînii îmbunătățește perspectivele pentru combustibilul de transport.


Nivelurile de trafic din China continuă să se redreseze de la niveluri scăzute record după relaxarea restricțiilor COVID-19, ceea ce duce la creșterea cererii de petrol și produse petroliere, au declarat analiştii de la ANZ.

O redresare a cererii interne este de așteptat să ducă la o scădere cu 40% a exporturilor de produse petroliere din China în ianuarie, din decembrie, determinată în principal de benzină, au declarat surse comerciale și analiști.

„Deși există încă mult optimism în ceea ce privește cererea chineză, piața petrolului rămîne relativ bine dotată pe termen scurt”, au spus analiștii ING.
Exporturile de petrol iraniene au atins un nou maxim în ultimele două luni ale anului 2022 și au început puternic anul 2023, în ciuda sancțiunilor SUA, pe fondul aprovizionărilor sporite către China și Venezuela.

Exporturile au atins cel mai ridicat nivel din 2019, potrivit companiilor care urmăresc fluxurile. Acest lucru se întîmplă în ciuda obstacolelor, cum ar fi pauza discuțiilor nucleare și competiția din partea petrolului rusesc la preț redus.

Săptămîna aceasta, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și Agenția Internațională pentru Energie își vor publica rapoartele lunare, pe care investitorii le urmăresc îndeaproape pentru prognozele privind cererea și oferta globală.

Prețurile petrolului au înregistrat cea mai mare avansare din octombrie 2022 săptămîna trecută, deoarece dolarul american a scăzut la un minim de șapte luni, iar alți indicatori au indicat o cerere în creștere din China.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?