X 
Transnistria stiri: 1324
Eurovision stiri: 494

Prețurile pentru strugurii "Moldova" au stabilit un record absolut

4 dec. 2023,, 13:45   Economie
6984 0

Operatorii piețelor de fructe din regiunile de sud ale țării spun că, în prima zi de iarnă, prețurile angro pentru strugurii de masă "Moldova" în calitate și cantitate de export au atins un nivel fără precedent de 23-27 lei/kg (1,22-1,50 dolari/kg).

În sezoanele precedente, prețurile angro de iarnă pentru "Moldova", care au fost plasate în depozite la etapa tîrzie a campaniei de recoltare din plantațiile de tip Pergola, în intervalul 22-23 lei/kg erau considerate foarte bune, au declarat analiștii EastFruit.
Trebuie să ținem cont de faptul că este vorba despre contracte directe de vînzare-cumpărare între întreprinderile agricole și societățile comerciale. Cu toate acestea, potrivit EastFruit, pe piața liberă angro strugurii "Moldova" se vînd la preț de 18-19 lei/kg (1,01-1,03/kg). Adică, în comparație cu situația de la începutul iernii trecute, prețul mediu angro este deja cu 40% mai mare. Și, în general, în ultimii cinci-șapte ani, prețul mediu angro pentru "Moldova" în decembrie nu a depășit niciodată 1 dolar/kg.
În același timp, reprezentanții asociațiilor de viticultori susțin că, în pofida exportului foarte intens din toamnă, există încă stocuri de struguri "Moldova" pentru vînzare în timpul iernii, iar acestea sunt destul de semnificative. Este greu de evaluat cu exactitate volumul comercializabil de struguri "Moldova", dar experiența anilor precedenți arată că în ultimii cinci ani Moldova exportă în ianuarie-februarie cel puțin 7-8 mii de tone de struguri de masă.
9
1
1
6
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?