X 
Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4034

Prețurile la miezul de nucă pe piața din Moldova au scăzut

28 feb. 11:30   Economie
2346 0

Pentru prima dată în 2024, prețurile angro la miezul de nucă pe piața din Moldova au scăzut cu circa 5%.

Potrivit monitorizării EastFruit, săptămîna trecută comercianții au cumpărat acest produs la un preț mediu de 95 lei/kg (5,3 dolari/kg). În această săptămînă, prețul nu s-a schimbat. Cu toate acestea, jucătorii de pe piață nu exclud că, mai aproape de sărbători, prețul se va schimba, posibil atît să scadă, cît și să crească, transmite EastFruit.

Cumpărătorii intermediari atrag atenția asupra faptului că în luna februarie a anului trecut, miezul de nucă în Moldova s-a ieftinit treptat pînă la sfîrșitul lunii martie. În acest an, avînd în vedere vînzările active la export la prețuri destul de mari în decembrie și ianuarie, mulți operatori așteptau ca aceeași "temperatură a pieței" se va menține și pe parcursul lunii februarie. Cu toate acestea, la sfîrșitul acestei luni, potrivit comercianților-exportatori moldoveni, unii dintre partenerii-cumpărători europeni au trecut la cumpărarea nucilor americane. Cît timp va dura pauza în livrările de miez de nucă din Moldova în Uniunea Europeană, nu este clar. Prin urmare, prețurile de achiziție al acestui produs au început să scadă, însă doar puțin.

Există și un alt factor care influențează nivelul prețurilor. Multe dintre marile întreprinderi producătoare de nuci din Moldova au vîndut toate stocurile de nuci în coajă încă în ianuarie. În consecință, principalii furnizori de produse pentru exportatori în februarie au fost micii fermieri și persoanele fizice care au adunat nuci din fîșiile de pe marginea drumurilor. De obicei, comercianții preferă să cumpere de la aceste categorii de furnizori nu nuci în coajă, ci miez de nuci. Calitatea mărfurilor este instabilă, de aceea prețurile sînt relativ scăzute. Mai ales în perioadele de cerere redusă din partea cumpărătorilor europeni.

0
0
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?