X 
Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3991

Pragul ajutorului de minimis acordat de stat întreprinderilor va crește

24 noi. 2023,, 13:30   Economie
2362 0

Parlamentul a votat în lectura a doua, în ședința plenară de astăzi, un proiectde lege care prevede ajustarea legislației în domeniul ajutorului de stat, anunță Noi.md

Actualizarea pragului ajutorului de minimis va facilita accesul la sprijinul acordat de stat unor întreprinderi, precum și va fi asigurată eficiența controlului ajutorului de stat exercitat de către Consiliul Concurenței. Autorii proiectului menționează că nivelul pragului de minimis stabilit în prezent de lege nu a fost adaptat evoluției economiei Republicii Moldova din ultimii 10 ani. Astfel, valoarea pragului de minimis va crește de la 2 milioane de lei la 5 milioane de lei per beneficiar, indiferent de forma acestuia, pentru o perioadă de 3 ani.

În cazul întreprinderilor, valoarea totală a ajutorului nu va depăși 10 milioane de lei.

Legislația urmează a fi completată cu noi definiții, cum ar fi: data acordării și plății ajutorului de stat, costuri eligibile, intensitatea ajutorului, care, nefiind definite în legislația națională, sînt confundate și interpretate eronat de către fumizorii și beneficiarii ajutorului de stat.

Totodată, proiectul prevede condițiile care urmează să fie respectate de către furnizori la acordarea ajutoarelor de minimis, astfel încît măsurile de sprijin oferite întreprinderilor să nu distorsioneze semnificativ mediul concurențial.


Este reglementată și procedura de notificare simplificată. Astfel,va fi extins termenul de investigație a cazurilor de încălcare a legislației din domeniul ajutorului de stat pînă la 18 luni de la inițierea procedurii, avînd în vedere complexitatea cazurilor de încălcare a legislației din domeniul ajutorului de stat. O altă noutate propusă de proiect este modificarea ce ține de modul de calculare a dobînzii pentru ajutorul de stat acordat ilegal care urmează să fie recuperat.

Inițiativa legislativă își propune să asigure transparența acordării resurselor de stat. Proiectul mai prevede modificarea datei prezentării de către Consiliul Concurenței a Raportului anual privind ajutoarele de stat acordate în Republica Moldova pentru Parlament – anual pînă pe data de 31 decembrie.

Proiectul de lege a fost elaborat de Consiliul Concurenței și are scopul de a asigura claritate în aplicarea regulilor ajutorului de stat stabilite de lege și de a elimina carențele atestate la aplicarea legii.

0
0
1
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?