Transnistria stiri: 1328
Eurovision stiri: 495

Pînă la sfîrșitul lunii octombrie, Moldova va primi 72,5 mil. euro din partea Comisia Europeană

26 oct. 2023,, 11:15   Economie
2680 0

Comisia Europeană (CE) va debursa un sprijin financiar de 72,5 milioane de euro Republicii Moldova, ca parte a operațiunii de asistență macrofinanciară pentru țară, aflată în curs de desfășurare.

Pe 25 octombrie, Moldova a primit un împrumut de 50 de milioane EUR, iar pînă la sfîrșitul lunii va urma o nouă tranșă de 22,5 milioane EUR sub formă de grant.

După cum se menționează într-un comunicat al reprezentanței UE în Moldova, asistența reprezintă un sprijin suplimentar pentru Moldova, a cărei economie a fost grav afectată de consecințele războiului de agresiune al Rusiei asupra Ucrainei și care se confruntă în continuare cu provocări legate de securitatea energetică. Acest sprijin financiar va ajuta țara să acopere o parte din necesitățile sale de finanțare suplimentare în 2023, va susține stabilitatea macroeconomică și va asigura continuarea reformelor, alături de programul în curs de desfășurare al Fondului Monetar Internațional pentru Moldova. De asemenea, această asistență financiară va ajuta Moldova să avanseze în parcursul său european.

Acordarea acestui sprijin vine după ce Comisia Europeană a constatat că Moldova și-a îndeplinit angajamentele politice relevante convenite cu UE. Moldova a înregistrat progrese aferente îmbunătățirii securității energetice prin adoptarea unui plan de acțiune pentru iarna ce urmează. Acest lucru este deosebit de important, avînd în vedere provocările actuale legate de securitatea energetică din țară.

Moldova a consolidat, de asemenea, guvernanța în sectorul public și a avansat în domeniul statului de drept, realizînd progrese în ocuparea posturilor din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii și al Consiliului Superior al Procurorilor. Totodată, Moldova a făcut pași importanți în direcția îmbunătățirii mediului de afaceri din țară, prin adoptarea unui nou program de antreprenoriat și a unei strategii de transformare a digitalizării.


Operațiunea de asistență macrofinanciară pentru Moldova, aflată în curs de desfășurare, are o valoare totală de pînă la 295 de milioane de euro, din care 220 de milioane de euro sub formă de împrumuturi și 75 de milioane de euro sub formă de granturi. Aceasta include o majorare în valoare de pînă la 145 de milioane de euro adoptată de Parlamentul European și de Consiliu în iunie 2023, din care 72,5 milioane de euro urmează să fie transferate Republicii Moldova pînă la sfîrșitul lunii octombrie.

Pînă la sfîrșitul lunii octombrie, Moldova va primi 172,5 milioane de euro prin această operațiune. În funcție de progresele înregistrate privind condițiile de politici convenite, vor urma și alte debursări.

4
0
1
1
16

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Alegeri: Ce părere aveți despre inițiativa de a introduce votul prin corespondență?