COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 934 281   INFECTAȚI 363 110(+677)   TRATAȚI 347 118      DECESE 9090(+21)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3014

Pierderile estimate ale recoltei de mere şi prune din cauza grindinei în Moldova

4 iul. 2019,, 17:30   Economie
2062 0

Pierderile estimate ale recoltei de mere şi prune, în Moldova, constituie cel puțin 10%.

Despre aceasta a anunţat portalul East-fruit.com, menționînd că ploile abundente cu grindină, care au avut loc în această săptămînă în nordul și în centrul Moldovei, au provocat daune semnificative sectorului horticol din țară.

Zonele agricole din regiunea Briceni, unde sînt concentrate aproape 15% din toate livezile de mere din Moldova, au avut de suferit cel mai mult. În prezent, angajații Comisiei de stat pentru situații de urgență și specialiștii companiilor de asigurări evaluează daunele cauzate de grindină.

După cum menţionează în acest context Oleg Galbură, șeful Departamentului Asigurări Riscuri în Agricultură din cadrul companiei de asigurări General Asigurari, o analiză preliminară arată că pierderile vor fi foarte mari, în unele livezi – pînă la 80% din recoltă: „arată de parcă au fost ţinta unor tiruri”. În consecință, în multe cazuri nu este vorba despre reducerea calității produselor, ci anume despre pierderi – fructele sînt afectate atît de grav încît nu vor fi bune nici pentru prelucrarea industrială.

În consecință, pierderile de mere şi prune din cauza grindinei în total pe ţară sînt estimate de asigurătorila cel puțin la 10% din recolta potențială. În același timp, reprezentanții companiilor de asigurări notează cu regret că recolta-2019 a fost asigurată pentru caz de grindină de foarte puţine întreprinderi agricole, ale căror livezi reprezintă doar cîteva procente din suprafața totală a plantațiilor de fructe din Moldova.


De asemenea, mulți horticultori au remarcat eficiența scăzută a serviciului anti-grindină al RM, săptămîna aceasta.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Guvernul anunță că există un deficit de personal în structurile de stat. În opinia dvs., cum am putea rezolva această problemă?
 X