Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4064

Petrolul se ieftinește

3 noi. 2022,, 11:30   Economie
2179 0

Prețurile petrolului au scăzut joi, 3 noiembrie, deoarece ratele dobînzilor mai mari din SUA au împins dolarul mai sus și au crescut temerile de recesiune globală.

Pierderile au fost limitate de preocupările legate de lipsa aprovizionării, relatează RBC-Ucraina cu referire la Reuters.

Țițeiul Brent a scăzut cu 0,4%, pînă la 95,79 dolari pe baril, în timp ce contractele futures pe petrol american West Texas Intermediate (WTI) au scăzut cu 0,7%, pînă la 89,40 dolari.

Ambele contracte au crescut cu mai mult de 1 dolar miercuri, ajutate de o nouă scădere a stocurilor de petrol din SUA, în ciuda faptului că Fed a majorat ratele dobînzilor cu 75 de puncte de bază, iar președintele Jerome Powell a spus că este prematur să ne gîndim la întreruperea majorărilor ratelor.

Potrivit analistului CMC Markets, Tina Teng, un dolar puternic trage în jos petrolul, iar unii participanți la piață sînt, de asemenea, probabil să obțină profit după recentul raliu.


Un dolar puternic reduce cererea de petrol, făcînd combustibilul mai scump pentru cumpărătorii care folosesc alte valute.

„Pe măsură ce Fed confirmă un vîrf mai mare al ratei, perspectivele sumbre pentru economia globală ar putea continua să pună presiune asupra piețelor futures pe petrol”, a adăugat Teng.

Steven Innes, managing partner la SPI Asset Management, a declarat că este surprinzător că petrolul s-a dovedit atît de rezistent în urma mișcării Rezervei Federale, dar a remarcat că există mai mulți factori fundamentali care determină limitele prețurilor.

Embargoul Uniunii Europene asupra petrolului rusesc în legătură cu invazia sa în Ucraina urmează să înceapă pe 5 decembrie, urmat de o oprire a importurilor de produse petroliere în februarie.

Analiștii ANZ notează că este posibil ca livrările să fie limitate în următoarele luni, deoarece producătorii din Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) ar putea avea dificultăți în îndeplinirea cotelor de producție stabilite anterior.

Producția OPEC a scăzut, în octombrie, pentru prima dată din iunie. OPEC și aliații săi, inclusiv Rusia, au decis, de asemenea, să reducă producția planificată cu 2 milioane de barili pe zi din noiembrie.

Piața anticipează, de asemenea, o creștere a cererii din China, sperînd că Beijingul își va slăbi politica de zero COVID. Miercuri, politicienii chinezi au declarat că creșterea este încă o prioritate și că vor continua reforma.

Orice semn de redeschidere în China după restricțiile COVID-19 ar putea duce la creșterea prețurilor, a spus Innes.

Reamintim că OPEC și-a majorat previziunile privind cererea mondială de petrol pe termen mediu și lung. În previziunile sale anuale, organizația a spus că sînt necesare investiții de 12,1 trilioane de dolari pentru a satisface această cerere, în ciuda tranziției energetice.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?