Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4023

Parlicov spulberă mitul privind livrarea gazelor naturale cu 10 lei în Găgăuzia

13 noi. 2023,, 16:03   Economie
3620 1

„Cum nu au fost, așa și nu vor fi” gaze naturale la 10 lei metrul cub. Astfel a comentat ministrul Energiei Victor Parlicov ultimele anunțuri ale bașcanei Găgăziei Evghenia Guțul și ale companiei Nordgaz Furnizare.

Oficialul a ținut luni, 13 noiembrie, o conferință de presă în care a vorbit despre posibilitatea ca instituțiile publice și consumatorii privați, din Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia și raionul Taraclia, să încheie contracte pentru a le fi livrate gaze mai ieftine decît în restul țării, transmite Noi.md cu referire la zdg.md.

Victor Parlicov a declarat că deși compania Nordgaz Furnizare are o licență pentru furnizarea gazelor naturale și prețurile la care vinde gaze nu-i sunt reglementate, „piața liberă nu este sălbăticiune, junglă, nu face cine ce vrea”.

Totodată, ministrul Energiei e subliniat că nu au fost înregistrate, deocamdată, cereri ale consumatorilor pentru schimbarea furnizorului.

„Cred că toată lumea a înțeles că ei nu au de gînd, și nici nu au capacitate, de la 1 decembrie, să livreze gaze naturale nimănui. Cu toate declarațiile care s-au făcut, după atîta vînzoleală prin presă, nicio cerere de schimbare a furnizorului, care este un pas obligatoriu pentru a începe livrarea gazului. Ceea ce se lansează sînt, în continuare, știri, zvon mediatic, zgomot mediatic, dar gaz cum nu a fost, așa și nu va fi (…). Cît au citat legislația, au înțeles că piața liberă nu este sălbăticiune, junglă, nu face cine ce vrea. Există anumite reguli, pe care trebuie să le respecți. Una dintre reguli este că nu poți livra gaz într-o anumită regiune, să discriminezi consumatorii (…). Gaz cum nu a fost, așa și nu-i și nici nu va fi.


Să vorbim despre principalele mesaje contradictorii. Pe de o parte, nouă ni se spune că Ilan Șor s-a înțeles cu Federația Rusă, cu Putin, ca să fie gaz ieftin. Pe de altă parte, nouă ni se spune că „nu, nu, gazul nu-i rusesc, e de pe piața internațională, noi l-am procurat și nu știu unde îl stochează compania turcească”. Dacă compania turcească îl stochează, pentru ce vouă contract cu ucrainenii, cu depozitul din Ucraina?

Pe de o parte ni se spune că gazul va fi cu 10 lei, cu TVA, la toți consumatorii. Deja gata, este 11 lei și fără TVA. Au spus că va fi la toți consumatorii, iar acum spun că pornesc la instituțiile publice. Vreau să spun că la instituțiile publice procedura este și mai complicată. Au spus că de la 1 decembrie nu livrează la consumatorii casnicii că acolo e ceva complicat, că ceva trebuie de testat.

O instituție publică, ca să iasă de pe piața reglementată, trebuie să treacă prin proceduri competitive de achiziție. Trebuie să lanseze proceduri de achiziție. Procedural, nu reușesc nici pînă la 1 ianuarie să livreze gaze la instituțiile publice. Dacă au spus că consumatorii casnici sînt după instituțiile publice, ne imaginăm care este orizontul de timp. În 2024 nu reușesc, în 2025 instituții publice, consumatorii casnici – 2026 poate, vom vedea (…)”, a spus ministrul Energiei Victor Parlicov.

Vineri, 10 noiembrie, președintele Consiliului de administrație al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a transmis că, în legătură cu recentele declarații ale reprezentanților unor companii private de furnizare a gazelor naturale, SA „Moldovagaz” se va adresa la Agenția Națională de Reglementare în Energetică (ANRE) și la Consiliul Concurenței al R. Moldova cu solicitarea de a investiga aceste acțiuni și a stabili „eventuală manipulare” a pieței de gazele naturale.

5
0
0
1
21

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?