Ministrul Energiei, Viktor Parlicov, a menționat acest lucru, explicînd necesitatea întroducerii acestui regim special, scrie newsmaker.md.
„Dacă alimentările cu gaze se vor opri, va fi necesar să se ia măsuri care nu pot fi implementate fără introducerea unui regim special. În cazul unei întreruperi a furnizării de gaze ar fi nevoie de mult timp pentru a lua decizii într-o situație în care trebuie de acționat foarte repede”, a explicat Parlicov.
El a spus că nu poate numi măsurile pe care le-ar lua autoritățile dacă s-ar opri aprovizionarea cu gaze rusești către Transnistria.
„Nu pot vorbi despre asta, pentru că difuzarea acestor informații în spațiul public va crea panică în jurul unui scenariu care s-ar putea să nu se întîmple. Și în al doilea rînd, acest lucru poate influența comportamentul jucătorilor de pe piață”, a menționat Parlicov.
„Dacă există vreun risc, trebuie să răspundem. Alaltăieri a fost un mesaj de la partenerii noștri ucraineni că există un astfel de risc”, a adăugat el.
Reamintim că pe 8 august, la propunerea Ministerului Energiei, Comisia pentru Situații de Urgență a introdus un regim de alertă timpurie în sectorul gazelor. Acest lucru s-a întîmplat după ce trupele ucrainene au întrat pe teritoriul regiunii Kursk din Rusia și au ocupat teritoriul unde se află stația de măsurare a gazelor Sudzha. Singura rută pentru aprovizionarea cu gaz din Rusia către Europa trece prin Sudzha.
Moldova primește 5,7 milioane de metri cubi pe zi de la Gazprom. Toate aceste gaze sînt trimise în Transnistria, unde sînt folosite pentru consumul casnic, iar cea mai mare parte sînt trimise la MGRES, și gazul este folosit pentru a produce energie electrică, care este trimisă și pe malul drept al Nistrului.
Adăuga comentariu