Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4023

O nouă ședință a Comisiei de anchetă a situației din sectorul extractiv

30 noi. 2021,, 17:05   Economie
3343 0

Comisia de anchetă privind modul de exploatare a substanțelor minerale utile și determinarea impactului asupra mediului a organizat azi o nouă ședință la care a fost discutat abaterile din sectorul extractiv, incluiv cele legate de controlul volumelor de extragere a substanțelor minerale utile.

La ședință au participat reprezentanții Agenției de Mediu, Agenției pentru Supraveghere Tehnică, Inspectoratului General al Poliției, Agenției Naționale Transport Auto. De asemenea, au fost audiați reprezentanții entităților responsabile de procedura de calcul, raportare, volum de extragere, procedura de evaluare, evidență, încasare și administrare a taxelor și plăților, etc, transmite Noi.md cu referire la jurnal.md.

Membrii Comisiei de anchetă au fost informați despre monitorizarea extragerii substanțelor minerale utile.

ANTA a comunicat despre evaluarea vizavi de încălcările din acest sector, iar IGP – despre procesul de monitorizare a legalității proceselor de extragere. Astfel, mai multe entități economice, care au înregistrat abateri de la legislația în vigoare au provocat un prejudiciu statului de 3,6 milioane de lei. Mai multe încălcări țin de folosirea terenurilor contrar destinațiilor, depășirea perimetrului minier, lipsa actelor permisive, etc. Totodată, s-a depistat lipsa tichetului de cîntar, a facturii fiscale privind documentația tehnică și de extragere.

Președintele Comisiei de anchetă, Ina Coșeru a relevat necesitatea unei cooperări mai strînse dintre instituțiile responsabile și îmbunătățirea eficienței acesteia. „Colaborarea este crucială dacă se dorește stoparea ilegalităților din acest sector. Un accent deosebit trebuie pus pe combaterea și prevenirea încălcărilor, precum și formularea unui mecanism de monitorizare a volumelor extrase”, a subliniat deputata.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?