X 
Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4054

Natalia Bejan: Compania Fujikura pleacă din Republica Moldova

30 mai. 07:05   Economie
3671 1

Compania niponă Fujikura, care activa în domeniul producerii cablajelor pentru sectorul automovie, se retrage din Republica Moldova.

Anunțul a fost făcut de șefa Agenției de Investiții. Potrivit Nataliei Bejan decizia investitorilor de a părăsi Republica Moldova este determinată de războiul din Ucraina și de lipsa unor contracte noi. Natalia Bejan spune că de la declanșarea războiului, numărul persoanelor angajate la Fujikura s-a redus de la 1200 la 200, notează IPN.

Șefa Agenției de Investiții spune că războiul este cel care a influențat decizia companiei japoneze Fujikura de a se retrage din Republica Moldova. De la izbucnirea războiului compania nu a mai semnat contracte noi de producere a cablajelor pentru sectorul automovie.

„Din păcate, ei pleacă din Republica Moldova. Este doar o întrebare de timp. Fujikura a fost o companie care a livrat linie de producere pentru cîteva companii concrete din Europa, e vorba de linii de mașini. După declanșarea războiului din Ucraina companiile de mașini au decis să nu aloce bani pentru linii noi. Pentru Republica Moldova s-a luat decizia că proiecte noi nu vor fi acordate. Pentru Fujikura nu a fost o surpriză faptul că trebuie să-și închidă fabrica, pentru că ei au ajuns la finalul contractelor pe care trebuiau să le livreze”, a spus Natalia Bejan în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.

Natalia Bejan spune că retragerea companiei nu lasă brusc mii de oameni fără locuri de muncă, întrucît Fijikura și-a redus activitatea și numărul de angajați treptat. Șefa Agenției de Investiții neagă faptul că ar fi existat presiuni din partea instituțiilor statului asupra companiei.

„Cînd s-a început războiul, la Comrat erau angajate peste 1000 de persoane, cînd am ajuns în situația unor decizii preliminare ale Fujikura de a se retrage de pe piață, acolo deja lucrau doar 200 de persoane. Deci, în ultimii doi ani compania și-a redus numărul angajaților de la 1200 la 200. Din păcate, asta este realitatea. Compania pînă la final și-a onorat angajamentele contractuale, dar la un anumit moment nu s-a mai reușit să se atragă contracte noi. Acesta este unul dintre exemplele care ne arată atît influența războiului, cît și decizia investitorilor de a se retrage. Nu este vorba de presiuni din partea statului. Noi ne-am implicat, dar din contra, cu presiunea pozitivă de a rămîne în Republica Moldova. Am întrebat ce putem face? Care sînt garanțiile pe care le putem oferi? Dar în domeniul construcției de mașini, un minut de întîrziere te poate costa 30-40 de mii de euro. De aceea, garanțiile noastre nu au fost suficiente”, a explicat șefa Agenției de Investiții.

Compania Fujikura a venit în Republica Moldova în anul 2016. Investiția inițială a companiei a fost de 3,2 milioane de euro, banii fiind alocați pentru deschiderea unei linii de producere a cablajelor pentru sectorul automotive.



Citește mai mult: https://www.ipn.md/ro/sefa-agentiei-de-investitii-compania-fujikura-pleaca-din-republica-7966_1104843.html#ixzz8bg8iEoez
Follow us: @IPN_News_Agency on Twitter | ipn.md on Facebook

10
3
1
5
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?