X 
Transnistria stiri: 1329
Eurovision stiri: 495

Moldovenii preferă comerțul online

2 iun. 2023,, 17:00   Economie
3270 0

În primul trimestru din 2023, plățile efectuate de către moldoveni cu cardul au ajuns la 53 de miliarde de lei. Este cu 16,7 miliarde de lei mai mult față de perioada similară a anului trecut, afirmă expertul în economie, Veaceslav Ioniță.

Potrivit expertului, în Moldova, piața cardurilor bancare este despre: cardurile bancare moldovenești utilizate în interiorul țării; peste hotare și cele utilizate în Republica Moldova.

În primul trimestru din 2023, moldovenii au făcut tranzacții cu cardul bancar moldovenesc în țară – de 116,4 miliarde de lei; cu cardul bancar moldovenesc peste hotare – de 13,3 miliarde de lei; cu cardul bancar străin în țară – de 20,5 miliarde de lei.

„Moldovenii migrează activ de la retragerea și achitarea în numerar către achitarea cu cardul”, a declarat expertul.

Despre achitările de către moldoveni cu cardul bancar, Veaceslav Ioniță a spus că volumul acestora a ajuns în primul trimestru din anul curent la 53 de miliarde de lei.


Economistul afirmă că în Republica Moldova crește vertiginos comerțul online, transmite provincial.md.

În 2020, a ajuns la 17 miliarde de lei, iar în prezent este estimat la 38,8 miliarde de lei, față de 34,8 miliarde de lei în trimestrul patru de anul trecut.

„Comerțul online din Moldova este cea mai dinamică și cea mai rapidă piață care crește în prezent. Din cele 38,8 miliarde de lei: 16,9 miliarde de lei sînt plățile în țară în numerar sau cu cardul bancar; 11,4 miliarde de lei sînt plățile efectuate de către moldoveni în țară; 7,9 miliarde de lei sînt plățile efectuate de către moldoveni cu cardurile moldovenești peste hotare; iar 2,7 miliarde de lei sînt plățile cu cardurile străine în Moldova”, a afirmat economistul.

Expertul a mai declarat că volumul plăților online, media anuală, efectuat de către moldoveni în trimestrul unu din anul curent a ajuns la 19,3 miliarde de lei, față de 17,6 miliarde de lei cît era anul trecut.

0
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Alegeri: Ce părere aveți despre inițiativa de a introduce votul prin corespondență?