X 
Transnistria stiri: 1327
Eurovision stiri: 494

Moldova va avea o nouă lege privind protecția secretelor comerciale

8 noi. 2023,, 17:30   Economie
2801 0

Republica Moldova va avea o nouă lege privind protecția secretelor comerciale.

Comisia economie, buget și finanțe a aprobat, în ședința de astăzi, raportul la un proiec de lege în acest sens și-l va propune plenului Parlamentului pentru examinare.

Proiectul legii speciale comasează atît normele juridice materiale, cît și cele procedurale, oferind o apropiere de instrumentele internaționale în domeniul proprietății intelectuale. Documentul definește conceptele de bază – secretul comercial, deținător și făptuitor al secretului comercial, mărfuri care contravin normelor – și stabilește limitele de aplicare a cadrului normativ. De asemenea, sînt reglementate modurile de dobîndire, utilizare și divulgare a secretelor comerciale, precum și drepturile deținătorilor de secrete comerciale. Se mai propune instituirea unor măsuri suplimentare de protecție a secretelor comerciale, dar și proceduri de intervenție în vederea contracarării acțiunilor de utilizare ilegală. Potrivit proiectului, urmează a fi aplicat termenul de prescripție de 6 ani acțiunilor ce vizează protecția secretelor comerciale. Încălcarea normelor privind protecția secretelor comerciale va atrage răspundere contravențională sau penală.

„În scopul consolidării cadrului normativ în domeniul protecției secretelor comerciale împotriva dobîndirii, utilizării sau divulgării ilegale a acestora, dat fiind faptul că informațiile ce constituie secrete comerciale reprezintă valoroase instrumente concurențiale, prin proiectul dat se propune instituirea normelor juridice care să ofere deținătorilor de drepturi cadrul juridic complet, precum și instrumentele și pîrghiile necesare la care pot apela în vederea obținerii protecției corespunzătoare a informațiilor economice deținute”, se menționează în nota informativă a proiectului.

Proiectul de lege urmează să intre în vigoare la expirarea a două luni de la data publicării în Monitorul Oficial. În prezent, regimul juridic al protecției secretelor comerciale este reglementat de Codul civil.


Inițiativa legislativă aparține Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI). Proiectul de lege urmează a fi examinat în ședința plenară a Parlamentului.

4
1
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?