Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4055

Moldova și Ucraina au convenit asupra unei noi rute pentru tranzitul gazelor rusești spre Transnistria

31 mai. 12:32   Economie
6082 2

Republica Moldova și Ucraina au ajuns la un acord informal privind prelungirea livrărilor de gaze naturale către Transnistria după ce contractul de tranzit cu Gazprom din Rusia se va încheia la sfîrșitul anului 2024.

Despre acest lucru a anunțat ministrul Energiei al Moldovei, Victor Parlicov, scrie Bloomberg.
În aprilie, operatorul rețelei de gaze naturale din Ucraina a respins reînnoirea acordurilor de interconectare care ar permite tranzitul gazelor rusești prin principalul punct transfrontalier de la granița cu Rusia, Sudja, anul viitor.
Însă, conform acordurilor preliminare, se ia în considerare o nouă rută pentru livrarea de gaz rusesc către Transnistria nerecunoscută, prin Turcia.

În acordul dintre Moldova și Ucraina, Gazprom ar putea livra gazul în Turcia și apoi prin Bulgaria și România spre nord, dar ar trebui să treacă prin Ucraina din cauza designului conductei.

„Acest aranjament vine într-un moment în care comercianții de energie urmăresc modul în care încetarea livrărilor de gaze rusești prin Ucraina va afecta Europa iarna viitoare. Autorizarea livrărilor către Transnistria ar putea încuraja faptul că acordurile de tranzit ale Ucrainei cu alte țări sînt încă posibile", a scris publicația.

Bloomberg menționează că, după izbucnirea războiului din Ucraina, Moldova a renunțat la gazul rusesc, cumpărând exclusiv de pe piața europeană, amintește Bloomberg Însă Gazprom continuă să furnizeze combustibil Transnistriei, care furnizează Moldovei cea mai mare parte a energiei electrice consumate în Republică.


Potrivit lui Parlicov, rămîne în continuare de văzut cine va suporta cheltuielile și dacă Gazprom va plăti taxele de tranzit sau dacă va refuza și va înceta să mai aprovizioneze Transnistria atunci când acordul său se va încheia.
Contractul de electricitate cu Republica Moldova este cea mai mare sursă de venit pentru Transnistria.

„Nu vom împiedica acest tranzit pentru că nu vrem să creăm o criză în regiune, mai ales că această criză devine imediat o problemă pentru întreaga Moldovă”, a spus Parlicov.

El a adăugat că, în același timp, Republica Moldova nu va acționa în calitate de țară-garant al niciunui contract de gaze.

6
0
0
3
16

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?