Transnistria stiri: 1327
Eurovision stiri: 494

Moldova și-a prezentat succesele în diversificarea exporturilor de fructe

12 feb. 14:15   Economie
1429 0

Un număr de 17 producători și exportatori de fructe din Republica Moldova și-au prezentat merele, prunele, cireșele și caisele la expoziția specializată Fruit Logistica 2024, care se desfășoară la Berlin, Germania, în perioada 7 - 9 februarie, transmite moldpres.

Prezent la eveniment, viceprim-ministrul Vladimir Bolea a subliniat angajamentul și sprijinul Guvernului pentru sectorul agricol și pentru exporturile de fructe din Moldova.

Directorul executiv al Asociației Moldova Fruct, Iurie Fală, a evidențiat potențialul de export al țării și avantajele parteneriatului cu Republica Moldova. La ediția curentă a expoziției, Asociația Moldova Fruct a organizat în premieră la standul său evenimentul „Gustul fără frontiere”, care a reunit importatori de fructe și reprezentanți ai rețelelor de magazine, accentuînd progresul Moldovei în diversificarea exporturilor de fructe proaspete și promovarea colaborărilor internaționale.

Moldova Fruct participă la expoziția la Fruit Logistica începînd cu anul 2012. În prezent, Moldova și-a extins exporturile de fructe în 42 de state. Potrivit datelor statistice, în anul 2023, Republica Moldova a atins cifra de 78 mii tone de prune exportate, clasîndu-se pe locul trei mondial. Totodată, țara noastră a înregistrat creșteri la exportul de struguri - 77 mii tone, cireșe - de 12,5 ori mai mult în UE. O creștere înregistrează și exporturile de mere către țările europene, cu livrări în premieră în Suedia și Marea Britanie și o prezență activă în Romînia. Destinații precum piețele din Asia și Orientul Mijlociu au devenit deja tradiționale pentru exportatorii de mere din Moldova, iar ponderea lor crește treptat în ultimii cinci ani.

5
1
0
4
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?