X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Moldova reexportă în Ucraina cartofi belaruși

22 feb. 18:30   Economie
2429 0

Potrivit EastFruit, prețul mediu angro al cartofilor în Moldova nu s-a schimbat de o lună - 8 lei/kg (0,45 dolari/kg).

În același timp, în țara vecină Ucraina, prețul acestui produs a scăzut pentru a doua săptămînă (până la 0,47 dolari/kg) și este aproape egal cu prețul acestuia pe piața moldovenească.

Comentînd situația de pe piața ucraineană a cartofilor, analiștii EastFruit au menționat că principalii factori care pun presiune asupra nivelului prețurilor este scăderea cererii din partea consumatorilor și încercările fermierilor de a vinde stocurile de anul trecut.

În Moldova, stocurile de cartofi ale fermierilor au fost relativ mici chiar și în prima jumătate a iernii, iar în ianuarie, din cauza alterării produselor în depozite, aceștia au încercat să vîndă cartofii la prețuri reduse (lucru care, de altfel, a fost înregistrat de EastFruit). Cu alte cuvinte, la sfîrșitul iernii, în gospodăriile din țară existau stocuri minime de cartofi. Drept consecință, chiar și vînzările intensive de stocuri rămase de cartofii locali nu afectează aproape deloc dinamica prețurilor de pe piața fructelor și legumelor din Moldova. Mai mult decît atît, deja de aproximativ o lună, pe piață sînt prezenți cartofi ieftini din Belarus.

Recent, unele mijloace de informare în masă moldovenești și ucrainene au relatat despre creșterea exporturilor de cartofi în Ucraina din țările UE și din Moldova.


Operatorii de pe piața moldovenească de fructe și legume confirmă această informație, menționînd că periodic au loc reexporturi de cartofi belaruși din Moldova în regiunile vecine ale Ucrainei.

0
0
0
0
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?