Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4057

Moldova nu va mai putea produce și exporta “șampanie”, “cognac” şi “Cahor”

29 mar. 2018,, 15:21   Economie
16324 12

Din data de 1 aprilie 2018, Republica Moldova nu va mai produce și exporta producție alcoolică sub denumirile geografice occidentale, după locul de proveniență: Champagne, Cognac şi Cahors (“șampanie”, “cognac” şi “Cahor”).

Informația a fost comunicată de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, menționînd că acest lucru este legat de expirarea perioadei de tranziție pentru dreptul de utilizare a mărcilor străine.

Conform Acordul de Asociere, semnat în anul 2014, Republica Moldova a beneficiat de o perioadă de grație din anul 2012 pînă în anul 2018, timp în care producătorii moldoveni urmau să ajusteze producția autohtonă la standardele UE.

Totodată, din 1 aprilie 2018, Republica Moldova nu va mai produce și exporta producție alcoolică sub denumirile geografice occidentale după locul de proveniență Champagne, Cognac şi Cahors, ci vautiliza denumiri alternative pentru: “șampanie”- vin spumant, “coniac”- divin şi “cahor”- pastoral.

Responsabili de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului au anunțat că din 1 aprilie curent, organismele de certificare nu vor mai elibera certificate pentru producțiaChampagne, Cognac şi Cahors și că producătorii vor putea utiliza denumiri alternative.Orice tentative de comercializare a producției alcoolice sub denumirile geografice occidentale protejate va fi pedepsită conform legii.


Secretarul de statal Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Vasile Luca, în cadrul întrevederii cu producătorii autohtoni de vinuri le-a povestit despre necesitatea ca vinăriile să respecte noile cerințe.

Potrivit spuselor lui, pentru că sîntem la finele perioadei de tranziție pentru dreptul de utilizare a mărcilor străinesub denumirile geografice, ministerul lucrează asupra pachetului de modificări la legislație. Astfel, producția de ”Divin”, categoria de produs ”divin” va fi substituită cu ”rachiu de vin”. În acest sens, vom propune modificarea Legii viei și vinului și a Reglementării tehnice ”Definirea, descrierea, prezentarea și etichetarea băuturilor alcoolice”, în care vor fi stipulate prevederi referitor la substituirea acestor categorii de produse și specificarea condițiilor de fabricare, certificare și comercializare a ”rachiului de vin” cu IGP ”Divin”.

De asemenea, oficialul, a adăugat că pe parcursul ultimilor cinci ani, puțini dintre producători au ținut cont de rigorile impuse, iar agenții economici au comunicat că se confruntă cu problema nerecunoașterii produsului ”divinului” pe piața de desfacere din țările membre CSI.

Potrivit Acordului semnat cu UE, Republica Moldova trebuie să asigure un grad înalt de protecție a peste 3,2 mii de indicații geografice europene pentru produsele alimentare, vinuri şi băuturi alcoolice.

Scopul acordului constă în sporirea protecției consumatorilor, astfel încît aceștia să nu fie induși în eroare privind locul de proveniență a produselor și calității reale a acestora.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?