X 
Transnistria stiri: 1328
Eurovision stiri: 495

Moldova deschide accesul la inversarea virtuală a gazelor pentru Ucraina

12 ian. 2023,, 14:45   Economie
6926 0

Ucraina a obținut posibilitatea să efectueze o inversare virtuală a gazelor la punctul de joncțiune a sistemului de transport al gazelor (GTS) cu Moldova.

Despre aceasta anunță compania „GTS Operator of Ukraine”, scrie tass.ru.

„Guvernul Moldovei a aprobat decizia privind modificările necesare în legislație, deschizînd oportunități tuturor companiilor de a utiliza serviciul virtual invers la punctul de legătură cu Ucraina. În cele din urmă, clienții ucraineni de servicii au și posibilitatea de a transporta gaze de origine non-rusă de-a lungul coridorului transbalcanic – de la terminalele GNL din Grecia și Turcia sau producția de gaz din Azerbaidjan”, a arătat compania într-o postare pe Facebook.

După cum a precizat serviciul de presă, anterior acest mecanism era folosit în principal de către clienții din Moldova. „Pentru partenerii noștri internaționali, acest pas deschide posibilitatea stocării gazului livrat către terminalele GNL din Grecia sau Turcia în depozite subterane din Ucraina”, spune operatorul.

În noiembrie 2022, compania GTS Operator of Ukraine a informat că Moldova a introdus practica inversării virtuale a gazelor la punctele de legătură cu Ucraina încă din septembrie anul trecut, prin punctul Grebeniki. Această declarație a fost făcută ca răspuns la acuzațiile Gazprom de „sedimentarea” gazului rusesc în Ucraina, care era destinat Moldovei. La rîndul său, Chișinăul a explicat că diferența dintre volumele de gaze achiziționate și furnizate Moldovei din Rusia se datorează faptului că Moldovagaz își lasă surplusul în Ucraina pentru a forma o rezervă.

2
2
0
0
23

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Alegeri: Ce părere aveți despre inițiativa de a introduce votul prin corespondență?