Transnistria stiri: 1368
Eurovision stiri: 500

Moldova ar putea rămâne fără curent

21 oct. 2022,, 13:48   Economie
2185 0

Sovietul Suprem de la Tiraspol s-a întrunit astăzi în ședință extraordinară pentru a discuta decretul semnat aseară de liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski.

Documentul instituie stare de urgență în sectorul energetic în regiunea transnistreană și impune mai multe măsuri de „economisire a resurselor”.

„Decizia este motivată prin riscul înalt de a intra într-o criză economică generalizată, după ce volumele de gaze naturale, livrate de Gazprom, au fost reduse cu 30%.

În octombrie, regiunea transnistreană înregistrează deja un deficit de 37 de milioane de m3 de gaze. Din această cauză, sezonul de încălzire a fost amînat, iar livrările către sectorul industrial au fost reduse. Măsurile însă sînt insuficiente.

A devenit imposibilă realizarea în totalitate a angajamentelor de export a energiei electrice, motiv pentru care volumul destinat „exportului” de către centrala de Cuciurgan va fi limitat”, se arată într-un comunicat oficial al administrației transnistrene.


Situația de urgență a fost instituită pentru următoarele 11 zile.

Centrala de la Cuciurgan asigură 70% din energia electrică a Republicii Moldova. Al cumpărător decît malul drept agentul economic nu are. Chișinăul nu a reușit să încheie un contract pe termen lung cu Cuciurgan, acesta fiind negociat lunar în schimbul autorizației de mediu, eliberată pentru Uzina Metalurgică de la Rîbnița.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Alegeri: Ce părere aveți despre inițiativa de a introduce votul prin corespondență?