Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Moldova a reluat importul cartofilor din Belarus

1 dec. 2023,, 14:30   Economie
3085 0

Moldova a reluat importul cartofilor din Belarus, ceea ce permite limitarea creșterii prețurilor la acest produs în țara noastră.

În ultima decadă a lunii noiembrie, prețul mediu angro al cartofilor în Moldova s-a stabilizat la 6 lei/kg (0,34 dolari SUA/kg).

Este un preț care cedează doar cu puțin prețului mediu la acest produs la sfîrșitul lunii noiembrie a anului trecut. Totodată, în sezonul trecut și în acest sezon cartofii au fost cei mai scumpi din ultimii cinci ani, relatează specialiștii EastFruit.

În toamna și iarna anului trecut, creșterea prețurilor la cartofi pe piața moldovenească a fost stopată de importurile de cartofi ieftini și de calitate destul de bună din Ucraina. În noiembrie 2023, cartofii din Moldova erau încă mai scumpi decît cei din Ucraina. Cu toate acestea, spre sfîrșitul lunii, nivelurile de preț pe piețele celor doi vecini s-au apropiat, cu o diferență de 0,05-0,06 S0,06/kg, dar nu suficient pentru a garanta un comerț profitabil. Prețul cartofilor europeni pe piața moldovenească este semnificativ mai mare decît cel al cartofilor locali. În același timp, stocul de cartofi de calitate în depozitele întreprinderilor agricole moldovenești este mic din mai multe motive. Respectiv, putem presupune că, pe măsura înrăutățirii vremii în perioada trecerii de la toamnă la iarnă, cartofii din Moldova în mod tradițional se vor scumpi. Dar deocamdată acest lucru nu s-a întîmplat.

Operatorii de pe piața fructelor și legumelor din țară menționează că în luna noiembrie a acestui an au fost reluate livrările în Moldova a cartofilor belaruși (în toamna-iarna anului trecut nu au fost practic deloc). Marfa este achiziționată în volume mari și la un preț relativ mic - 0,10-0,11 euro/kg. În viitorul apropiat, în Moldova va crește importul de morcovi belaruși ieftini.

15
0
0
3
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?