X 
Transnistria stiri: 1445
Preşedintele stiri: 4065

Ministrul Energiei a discutat despre investițiile americane în sectorul energetic

10 apr. 17:30   Economie
2203 0

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, s-a întîlnit la Washington cu reprezentanți ai Băncii de Export-Import a Statelor Unite, EXIM Bank, interesată de finanțarea proiectelor investiționale în Republica Moldova, inclusiv în construcția de noi centrale termoelectrice în regim de cogenerare.

Victor Parlicov a descris eforturile Ministerului Energiei de liberalizare a piețelor și de transpunere a legislației europene, precum și proiectele de infrastructură care vor interconecta sistemele energetice ale Republicii Moldova cu cele ale României și ale Uniunii Europene, dar și despre operaționalizarea platformelor bursiere pentru tranzacționarea gazelor naturare și a energiei electrice prin intermediul Bursei Române de Mărfuri și OPCOM.

Ministrul a precizat că centralele termoelectrice în Republica Moldova sînt pe finalul ciclului de viață și sînt necesare investiții în noi capacități de generare. Astfel, Moldova oferă oportunități investiționale atractive în domeniul energetic, care trebuie privite în contextul unei piețe regionale, avînd în vedere cuplarea piețelor interne cu cele din România și Uniunea Europeană. Respectiv proiectele urmează a fi privite prin prisma legislației europene și vor trebui să-și demonstreze competitivitatea pe o piață mult mai matură și mai mare decît piața Republicii Moldova, a declarat Victor Parlicov.

Ministrul Energiei a mai menționat că, în prezent, este în curs de elaborare un studiu tehnic și o foaie de parcurs pentru dezvoltarea sectorului termoenergetic. Acesta va defini soluțiile tehnice, capacitățile necesare, localizarea și configurarea lor, precum și tehnologiile optime pentru acoperirea necesarului de căldură în or. Chișinău, în același timp minimizînd emisiile de gaze cu efect de seră asociate funcționării acestui sistem, a precizat Victor Parlicov.

3
0
0
1
19

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?