Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4022

Merele în Moldova au început să se ieftinească

14 feb. 17:30   Economie
3488 0

În Moldova au început să se ieftinească merele de soiuri nepopulare.

Săptămîna trecută, pentru prima dată în anul 2024, pe piața moldovenească au scăzut prețurile angro la unele soiuri de mere.

Potrivit East-Fruit, soiurile "Aidared" și "Renet Simirenco" au scăzut în preț cu 7-8% - pînă la 6,5-7,5 lei/kg (0,36-0,42 dolari/kg). Prețurile sînt în continuare în medie cu 0,05-0,10 dolari/kg mai mari decît în aceeași perioadă a anului trecut. Cu toate acestea, după cum cred operatorii de pe piață, tendința negativă actuală cel mai probabil va continua.

Unii comercianți-exportatori moldoveni leagă scăderea prețurilor de achiziție a acestor soiuri de mere de scăderea ușoară a prețului acestui produs pe piața rusă, precum și în Polonia ("Aidared"). Moldova nu exportă astfel de mere decît pe piețele CSI.

Mai mult, companiile comerciale moldovenești cu cea mai dezvoltată infrastructură post-recoltare și de comercializare nu alocă (sau lasă puțin) spațiu pentru "Aidared" și "Renet Simirenko" în depozitele lor. Cu alte cuvinte, spre sfîrșitul iernii în depozite calitatea merelor de aceste soiuri scade, iar riscurile de pierderi cresc.


De asemenea, de remarcat faptul că, de la sfîrșitul lunii trecute, companiile de procesare au reînceput să primească mere din depozitele frigorifice. Potrivit prognozelor acestora, recepționarea acestei materii prime începînd cu a doua jumătate a lunii februarie și, cu atît mai mult în martie, se va intensifica. Se poate presupune că ponderea majoră a merelor industriale din afara sezonului va fi constituită de "Aidared", "Renet Simirenko", "Florina" etc.

2
1
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?