Transnistria stiri: 1367
Eurovision stiri: 499

Mediul de afaceri este revoltat de cerința de a achita dividendele numai prin intermediul băncilor

1 aug. 2023,, 19:57 (reactualizat 3 aug. 2023,, 03:27)   Economie
4316 0

Mediul de afaceri din Moldova este revoltat de decizia autorităților conform căreia, începînd cu 20 iulie, profitul net al companiilor poate fi achitat acționarilor sub formă de dividende exclusiv prin transfer bancar și cere anularea acestei prevederi.

În special, membrii comunității contabililor Contabil News au înregistrat o petiție prin care solicită anularea ordinului Comisiei pentru Situații Excepționale, care obligă companiile să achite dividendele prin mijloace fără numerar.

În petiție se spune că decizia Comisiei pentru Situații Excepționale adoptată la 19 iulie încalcă drepturile stabilite în Legea cu privire la antreprenoriat și întreprinderi, Codul Civil și Codul Fiscal, restricționând grav dreptul businessului de a decide în ce formă să distribuie dividendele.

Potrivit autorilor petiției, acest document nu corespunde hotărîrii Parlamentului cu privire la instituirea stării de urgență în legătură cu războiul din Ucraina și se califică drept "discriminare ilegală a businessului în interesul băncilor".

În textul petiției se atrage atenția asupra explicației guvernului potrivit căreia scopul achitării dividendelor numai prin mijloace fără numerar este de a reduce volumul de numerar utilizat pentru evaziune fiscală și finanțarea activităților ilegale.


"Acest obiectiv nu are nicio legătură cu starea de urgență și sună ca o acuzare a întregului mediu de afaceri de evaziune fiscală și finanțare ilegală. Evaziunea fiscală și finanțarea ilegală au loc numai în operațiuni ilegale, de exemplu, dacă compania operează cu numerar "negru", dar acestea nu sunt dividende în niciun fel. Respectiv, dacă dividendele vor fi plătite prin mijloace fără numerar, acest lucru nu rezolva problema numerarului ilegal", se spune în petiție.

Autorii consideră că transferul plăților pe un cîmp fără numerar este un lobby simplu în favoarea băncilor și o nouă barieră pentru entitățile economice.

"Această decizie crește cheltuielile întreprinderilor din cauza comisioanelor bancare suplimentare pentru operațiuni, creează inconveniente în necesitatea depunerii veniturilor la bancă pentru întreprinderile cu amănuntul, crescînd profitul operațional al băncilor", subliniază autorii petiției.

Pînă în prezent, petiția a fost semnată de peste 864 de persoane.

P. S. Potrivit unor internauți, această decizie a fost luată de conducerea PAS pentru a limita posibilitățile partidelor de opoziție de a finanța campaniile electorale la alegerile locale. În același timp, potrivit utilizatorilor de Internet, această decizie nu afectează interesele PAS, deoarece partidul este finanțat în principal din străinătate.

14
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?