X 
Transnistria stiri: 1391
Preşedintele stiri: 4024

Managerul Portului Giurgiulești îi dă replică ministrului Andrei Spînu

18 dec. 2023,, 09:40   Economie
3279 0

Mathias von Tucher, managerul investitorului principal în Portul Internațional Liber Giurgiulești, Danube Logistics SRL, a respins afirmațiile ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, potrivit cărora Acordul de Investiții din 2004 conține „condiții abuzive” pentru Republica Moldova.

„Să schimbăm condițiile sau să îl preluăm [portul] într-o formă pe care o analizăm împreună cu juriștii. Să renunțăm la acele condiții abuzive incluse în acel acord de concesiune”, a spus ministrul Andrei Spînu, în contextul discuțiilor dintre Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Guvernul României cu privire la intenția statului român de a achiziționa portul privat de la Giurgiulești.

De cealaltă parte, Mathias von Tucher „a respins cu fermitate” afirmația că „așa-zisul contract de concesiune conține condiții abuzive”, transmite Noi.md cu referire la anticoruptie.md.

„Utilizarea termenului condiții abuzive implică faptul că anumite condiții sunt ilegale sau au fost încheiate în circumstanțe ilegale. Nu am cunoștințe despre condiții abuzive și Guvernul nu a comunicat așa ceva”, a spus el în cadrul unui interviu acordat Centrului de Investigații Jurnalistice pentru investigația „Patimi în jurul Portului Giurgiulești: Interesul special al Rusiei”.

În plus, Mathias von Tucher a ținut să precizeze că în cazul Portului Internațional Liber Giurgiulești nu există un acord de concesiune.


„Un acord de concesiune ar presupune că Guvernul ar deține anumite active pe care le furnizează pentru a fi utilizate unei terțe părți, cu obiectivul ca această terță parte să opereze și, eventual, să extindă astfel de active”, a spus el.

„În 2004-2005, nu exista niciun port pe teritoriul respectiv, Guvernul nu deținea active pe teritoriu și, prin urmare, nu ar fi putut încheia niciun contract de concesiune. În schimb, la 29 decembrie 2004, a fost încheiat un acord de investiții, care include un contract de închiriere a terenurilor”, a explicat el.

„De fapt, condiția prealabilă pentru ca acordul să devină efectiv a fost o înțelegere între Guvern și BERD prin care Danube Logistics a achiziționat activele existente pe teritoriul PILG, cuprinzând în principal unele construcții neterminate, cum ar fi rezervoarele de petrol. În același timp, Guvernul a beneficiat de acest acord, deoarece a fost eliberat de o creanță BERD bazată pe o garanție oferită de stat atunci când primii investitori greci intenționau să construiască un port.”

4
2
1
3
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?