Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Licitația pentru construcția unor noi centrale pentru Termoelectrica va fi repetată

25 ian. 17:45   Economie
1950 0

Procedura de licitație pentru construcția unor noi centrale de cogenerare de înaltă eficiență în cadrul Termoelectrica S.A. va fi repetată.

Anunțul a fost făcut de către directorul Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii (UCIPE), Ruslan Surugiu, joi, 25 ianuarie curent, în cadrul unei conferințe de presă.

În context, pentru a extinde potențialul de participare a mai multor companii internaționale cu capacitate și tehnologii moderne la licitație, vor fi realizate o serie de acțiuni de promovare, inclusiv invitarea unei liste extinse de potențiali ofertanți, desfășurarea unor ședințe de informare, vizite de documentare la fața locului pentru familiarizarea acestora cu prevederile caietului de sarcini, cerințele căruia, la fel, vor fi revizuite.

Potrivit directorului UCIPE, repetarea licitației este motivată de neconformitatea ofertelor celor două companii în cadrul licitației și importanța de a asigura o investiție calitativă, care va contribui la securitatea energetică a țării: „Cu toții înțelegem că avem nevoie de tehnologii moderne și surse interne de producere și diversificare a energiei. Ținînd cont de necesități și obiectivele sectoriale, trebuie să evităm orice riscuri și să luam în calcul cele mai bune oferte cu potențial înalt”.

De menționat că a fost desfășurată o procedură complexă de evaluare, cu participarea unui consultant internațional, iar raportul de evaluare, decizia de respingere a ambelor oferte și repetarea procedurilor de licitație au fost coordonate cu Banca Mondială.


În cadrul evenimentului, Ruslan Surugiu a subliniat inclusiv faptul că licitația precedentă s-a desfășurat într-o perioadă marcată de criza regională legată de invazia Rusiei în Ucraina. Astfel, mai multe companii cu potențial și capacitate de a asigura implementarea pachetului investițional au ezitat să ofere oferte în Republica Moldova: „Avem convingerea că investitorii au acum mai multă încredere în Republica Moldova și potențialul său investițional, inclusiv în cadrul acestei licitații“

Licitația privind “Instalarea unor centrale de cogenerare de înaltă eficiență la CT Vest și CET Sursa 3, și instalarea unor transformatoare electrice și instalații de distribuție (proiectare, furnizare, instalare)” este parte a celui de-al doilea Proiect de Îmbunătățire a Eficienței Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică din Chișinău (PIESACET-2). Valoarea estimativă a pachetului investițional este de circa 81 milioane euro.

1
1
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?