X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3988

La ce prețuri a exportat Moldova struguri de masă

20 feb. 12:45   Economie
2101 0

În 2023, Moldova a exportat pentru prima dată cea mai mare parte a strugurilor de masă la un preț de cel puțin 1$/kg.

În Moldova, sezonul de vînzare a strugurilor de masă din recolta 2023 se apropie de sfîrșit.

Potrivit observațiilor organizațiilor viticole locale, volumul de struguri de anul trecut în depozitele producătorilor agricoli și ale comercianților este minim în comparație cu volumul lunii februarie a anilor precedenți. Cel mai probabil, ultimele exporturi de struguri de masă vor fi efectuate în această săptămînă, presupun specialiștii EastFruit. Pe piața internă, strugurii locali de anul trecut de calitate medie probabil se vor epuiza pînă la sfîrșitul acestei luni.

Potrivit monitorizării EastFruit, pe parcursul lunii februarie, prețurile angro pentru strugurii de masă (peste 90% din vînzările din această perioadă le revin soiului "Moldova") au crescut dinamic - cu 5-14% săptămînal. Operatorii de pe piață nu exclud faptul că nivelul mediu al prețurilor pentru ultimele loturi de struguri va crește cu încă 1-2 lei/kg - pînă la 23-24 lei/kg (1,28-1,33 dolari/kg). Cu alte cuvinte, este puțin probabil ca prețul final al strugurilor de masă în actualul an de comercializare să fie egal cu prețul final al acestui produs în sezonul trecut (25 lei/kg, 1,34 dolari/kg). Cu toate acestea, mulți viticultori consideră că anul trecut de comercializare a fost unul foarte reușit, chiar cel mai reușit din ultimii cinci ani.

Potrivit Serviciului Vamal al Republicii Moldova, în 2023, prețul mediu de facturare al strugurilor de masă exportați de țara noastră a fost de 0,9 dolari/kg. În același timp, majoritatea strugurilor din recolta anului trecut au fost exportați în perioada octombrie-decembrie la un preț de peste 1 dolar/kg. În 2022, prețul mediu al strugurilor moldovenești exportați a fost de 0,66 dolari/kg.


Exportul de struguri de masă din recolta 2023, potrivit estimărilor preliminare ale specialiștilor asociațiilor viticole din Moldova, au constituit circa 74 de mii de tone. Livrările externe de struguri din recolta 2022 au fost mult mai modeste - circa 61 de mii de tone.

4
0
1
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?