X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4060

Intrarea pe piață a căpșunilor moldovenești ar putea fi amînată

30 mar. 2023,, 14:00   Economie
2241 0

În Moldova, vijeliile au afectat mai multe sere în care se cultivă căpșuni.

Asociația Producătorilor pomușoare Pomușoarele Moldovei constată că astfel de cazuri sînt rare, iar deteriorările produse structurilor pot fi reparate. Situații similare apar în mod regulat în țară. Mai mult, gradul de deteriorare depinde de obicei de coincidența multor factori aleatori: direcția și puterea vîntului, înălțimea serelor și rezistența materialelor acestora și multe altele. Din păcate, avînd în vedere creșterea costului inputurilor pentru producția agricolă, unii fermieri deținători de sere economisesc bani la înnoirea materialelor de acoperire cu termen de exploatare aproape de expirare.

Potrivit EastFruit, particularitatea situației neplăcute actuale constă în faptul că au avut de suferit unele sere din regiunea Criuleni, din care căpșunile apar primele pe piața moldovenească. Chiar și niște scurte înghețuri la sfîrșitul lunii martie vor întîrzia timpul de producție a produselor în vînzare cu cel puțin o săptămînă.

Pentru fermierii deținători de sere, aceasta nu este o afacere bună. Pe piața din Moldova, căpșunile importate sînt prezente în cantități mari deja de trei săptămîni, iar prețurile lor sînt relativ mici. Consumatorul moldovenesc se obișnuiește cu acest nivel de preț. Fermierii moldoveni care cultivă pomușoare vor putea crește prețurile pentru propriile produse, peste prețurile celor de import, doar pentru o scurtă perioadă în săptămîna Paștelui, cînd calitatea produselor pentru mulți consumatori înseamnă mai mult decît prețul lor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?