Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4062

Încă o întreprindere din Moldova a dat faliment

10 iun. 12:15   Economie
25611 1

Institutul de Cercetări Științifice ”RIF-Acvaaparat” din Bălți, dezvoltator și producător de sisteme hidroacustică pentru nave maritime, inclusiv submarine, a ajuns în procedură de insolvență.

Cererea de insolvență a întreprinderii, în care statul deține capitalul majoritar (92,91%), a fost depusă de o altă întreprindere de stat, aflată chiar în vecinătate, SA Răut din Bălți, precum și de un grup de peste 20 de angajați și persoane fizice, inclusiv directorul financiar Olga Doscoci, scrie mold-street.com.

Potrivit deciziei instanței de insolvabilitate, în calitate de administrator al insolvabilității a fost numit Petru Rusu, care urmează să notifice toți creditorii „cu privire la inițierea procedurii de insolvabilitate și intrarea debitorului în faliment”.

Instanța a stabilit drept termen limită pentru înregistrarea creanțelor data de 18 iulie 2024, inclusiv în vederea întocmirii tabelului definitiv.

Termenul limită pentru verificarea creanțelor, întocmirea și comunicarea tabelului definitiv a fost stabilit la 2 august 2024, iar ședința de verificare a creanțelor a fost stabilită pentru 29 august 2024.


"Este o măsură dictată de situația socio-economică actuală. Prin asta au trecut și alte companii", a declarat pentru Mold-Street.com Olga Doscoci, care a fost director interimar al RIF-Acvaaparat timp de aproape un an, pînă la începutul lunii iunie 2024.

Potrivit ei, criza provocată de pandemia de coronavirus și situația geopolitică din regiune au afectat puternic compania, care era specializată în sisteme și dispozitive cu dublă utilizare și avea o piață specifică pentru producția sa.

Astfel, timp de mai mulți ani nu au existat comenzi din Rusia, iar în 2022 principala piață pentru produsele RIF-Acvaaparat a devenit China.

„S-au depus eforturi din partea personalului și a conducerii pentru a păstra activitatea companiei, dar, în situația actuală, cînd unele state sînt supuse unor sancțiuni și interdicții internaționale, a devenit imposibil de rezistat”, a declarat Olga Doscoci.

Potrivit datelor făcute public, la sfîrșitul lunii mai 2024, RIF-Acuaaparat avea datorii la bugetul de stat de circa 1,3 milioane de lei.

Cifrele arată clar situația în care se afla această întreprindere: astfel, dacă în 2021 veniturile RIF-Acvaaparat erau de doar 1,83 milioane de lei, în 2022 au crescut la 21,07 milioane de lei, iar în 2023 au scăzut pînă la doar 3.000 de lei, ca urmare a lipsei contractelor cu China.

În perioada 2015-2021, statul a scos la privatizare de cîteva ori 92,9% din acțiunile RIF-Acvaaparat, dar nu s-a găsit niciun cumpărător.

1
2
0
16
20

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?