X 
Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3986

În R.Moldova vor apărea instalații fotovoltaice

14 dec. 2021,, 19:19   Economie
3027 0

Comunitățile rurale, producătorii agricoli și crescătorii de animale vor putea diminua cheltuielile de producere și întreținere folosind instalațiile fotovoltaice. În acest sens, Guvernul a aprobat, în ședința de astăzi, avizul Guvernului la proiectul de lege pentru modificarea Codului Funciar.

Documentul prevede modificări care vor permite amplasarea pe terenurile cu destinație agricolă a sistemelor fotovoltaice solare fără a fi necesară schimbarea destinației. Conform acelorași modificări se permite schimbarea destinației terenurilor agricole de calitate superioară pentru construcția instalațiilor eoliene.

Conform documentului, se prevede ca instalațiile fotovoltaice să fie fixate la sol prin structură metalică și nu prin utilizarea betonului armat sau al altui tip de materiale de construcție care, ar avea impact negativ asupra fertilității solului.

Totodată, se prevăd măsuri pentru a conserva și spori fertilitatea solului. La fel, sînt incluse condițiile de proiectare, instalare, montare și amplasare a sistemelor solare fotovoltaice și a centralelor electrice eoliene.

Proiectul mai prevede ca panourile fotovoltaice să fie amplasate pe terenuri cu soluri degradate care au bonitatea mai mică de 40 de puncte. Modificările sînt necesare pentru a proteja terenurile de calitate superioară și pentru a creștere siguranța energetică, reducerea importului de energie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?