X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4059

În Moldova, se înăspresc regulile de comerț cu țigări

31 mar. 2023,, 14:15   Economie
6615 0

Începînd cu 1 aprilie 2023, intră în vigoare noi modificări la Codul Fiscal al Republicii Moldova. Acestea vizează aplicarea unui preț de referință pentru comercializarea țigărilor și țigaretelor de foi (cigarillos).

Mai exact, va fi interzisă vînzarea către consumatori a produselor de tutun în punctele de comercializare al căror preț de referință va fi mai mic de 35 de lei, transmite infotag.md.

Drept argumentare a modificării care intră în vigoare din 1 aprilie, în nota informativă a proiectului de lege aprobat de Parlament în 2022, e menționat că introducerea prețului de referință a fost necesară pentru a diminua consumul de tutun, în special în rîndul minorilor, țigările ieftine fiind foarte accesibile pe piață.

Deși accizele la produsele de tutun cresc anual, cea mai ieftină ofertă la țigări în anul 2022 constituia 14 lei, în timp ce acciza minimă, împreună cu taxa pe valoarea adăugată, constituia 22 de lei.

Implementarea prețului de referință a fost salutată și de asociațiile de business din Moldova, care au menționat că mecanismul va garanta venituri fiscale stabile și previzibile la bugetul de stat, asigurînd concurența loială pentru toți agenții economici și contribuind la realizarea eficientă a politicilor de stat.


Noile modificări prevăd că, din 1 aprilie 2023, comercializarea țigaretelor și a țigărilor de foi (cigarillos) la un preț mai mic decît prețul de referință se va sancţiona cu o amendă de la 175 la 200 de unităţi convenţionale, în cazul persoanelor fizice, și cu amendă de la 250 la 300 de unităţi convenţionale pentru persoane cu funcţie de răspundere.

3
1
0
0
24

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?