X 
Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4060

În ce măsură au fost afectate de înghețuri plantațiile de nuci din Moldova

30 apr. 13:30   Economie
2903 0

Plantațiile de nuci din Moldova nu au fost afectate de înghețuri.

În ciuda vremii instabile din această primăvară, procesul de înflorire a plantațiilor de nuci din Moldova, potrivit AgroExpert.md, decurge, în general, normal.

Potrivit lui Oleg Tîrsină, președintele Asociației Nucicultorilor din Moldova (ANRM), perioada de înflorire a soiurilor timpurii de nuc, inclusiv a unuia dintre cele mai promițătoare soiuri locale de export „Pesceanski”, a căzut într-o perioadă cu vreme caldă confortabilă. Valul de frig recent, care a afectat ușor fructele înflorite - unele fructe sîmburoase și pomușoare - nu a reușit să afecteze plantațiile de nuc de soiuri timpurii.

În același timp, în centrul țării, înflorirea soiurilor de nuc cu maturare medie și tîrzie a început abia în a doua jumătate a săptămînii trecute, în timp ce în regiunile nordice va începe în zilele următoare, adică, într-o perioadă în care riscul de înghețuri va fi redus.

Singura consecință simțitoare a vremii instabile de primăvară, potrivit lui Oleg Tîrsină, este înflorirea neconconitentă a florilor masculine și feminine, în special în plantațiile de nuci din soiul foarte popular la export „Chandler”. Drept urmare, în prezent este greu să judecăm dacă procesul de polenizare va fi de bună calitate, dacă va afecta semnificativ rodirea și, în cele din urmă, producția. În general, soiul american „Chandler”, spre deosebire de soiurile europene și locale, este destul de sensibil la condițiile meteorologice și pretențios față de nivelul agrotehnologiilor.


Prin urmare, avînd în vedere stresul probabil și contextul favorabil pentru dezvoltarea bolilor, nucificatorii ar trebui să acorde o atenție deosebită oportunității și calității măsurilor de protecție.

2
0
0
3
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?