Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4062

Impozitarea tichetelor de masă va duce la scăderea veniturilor la stat

2 dec. 2019,, 15:15   Economie
3574 0

Impozitarea tichetelor de masă începînd cu anul 2020 înseamnă o modificare bruscă a regulilor de joc cu impact major pentru emitenți și comercianți.

De asemenea, acest lucru reprezintă un semnal negativ, care va afecta încrederea mediului de afaceri și a potențialilor investitori în stabilitatea și previzibilitatea reglementărilor din Republica Moldova. Mai mult, impozitarea tichetelor de masă cu 24% va duce la scăderea încasărilor la buget. Concluziile se conțin într-un studii realizat de către compania „Date Inteligente”, la comanda Camerei de Comerț Americane din Moldova, Asociației Businessului European, Asociației Investitorilor din România și Camerei de Comerț și Industrie Franța-Moldova.

Într-o conferință de presă la IPN, Mihai Bologan, directorul companiei de cercetări sociologice „Date Inteligente”, a declarat că studiul cantitativ în rîndul companiilor care oferă tichete de masă arată 62% din ele cu siguranță nu vor mai acorda tichete de masă din 1 ianuarie 2020 în cazul impozitării. Alte 14% din companii nu sînt sigure dacă vor acorda sau nu tichetele de masă odată cu impozitarea acestora. „Fiind întrebați dacă acceptă sau nu impozitarea tichetelor da masă din 1 ianuarie, atît angajații, cît și angajatorii, sînt categoric contra. Și observați că opiniile converg: 95% din angajați și angajatori sînt contra impozitării. Totuși, dacă ar fi să admită o impozitare a tichetelor de masă, unii atît operatori, cît și angajatori, sînt dispuși să achite impozite pe tichete de masă, dar nu mai mari de 12%”, a notat Mihai Bologan.

„A fost regretabil pentru noi să aflăm că mai mult de 50% de companii, acei angajatori care în acest moment oferă tichete de masă, vor fi nevoiți să renunțe la acordarea acestui beneficiu angajaților în momentul în care acesta urmează să fie impozitat”, a declarat Mila Malairău, directoare executivă a Camerei de Comerț Americană din Moldova. Potrivit ei, în spatele deciziei fiecărei companii, în special investitori străini, companii cu sute și mii de angajați, stă un lung proces administrativ. Însă, după ce s-au lansat în acest proces, cu toate estimările și calculele, sînt puse în fața situației în care trebuie să-și revizuiască atitudinea față de acest beneficiu sau chiar să renunțe la el.

Anna Djurinscaia, manager politici fiscale la Asociația Businessului European, a menționat că tichetele de masă au devenit un instrument social important. „Tichetele de masă au devenit un stimulent foarte efectiv al angajatorilor și acest aspect este foarte important în contextul exodului continuu al angajaților din Republica Moldova. De asemenea, dacă ne referim la atragerea investițiilor, este foarte important și absolut necesar de a asigura predictibilitatea politicii fiscale”, a mai spus Anna Djurinscaia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?