X 
Arşiţa stiri: 199
Jocurile Olimpice stiri: 199
Transnistria stiri: 1460

Dumitru Calac: „Moldova primește gaz rusesc și nu trebuie să mințim pe nimeni”

1 aug. 06:30   Economie
4 ore in urma 1666 0

Autoritățile moldovenești numesc una dintre principalele lor realizări renunțarea la „combustibilul albastru” de la Gazprom, dar țara noastră continuă să primească gaz rusesc și nu trebuie să amăgim pe nimeni.

O astfel de opinie a exprimat jurnalistul Dumitru Calac, în cadrul emisiunii „Без галстуков” cu Alexandru Stahurski de la postul de televiziune N4, relatează Noi.md.

El a reamintit că gazul rusesc ajunge în regiunea transnistreană, unde este utilizat de Centrala Hidroelectrică de la Cuciurgan pentru a produce energie electrică, pe care o cumpără Energocom pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului.

„Aceasta în primul rînd. Al doilea moment: în orice caz, gazul de la Gazprom ajunge în regiunea transnistreană prin Moldovagaz. El ajunge în Moldova. Noi singuri vorbim despre independență, că sîntem un stat independent, iar în relațiile internaționale, atît comerciale, cât și în alte relații, nu există subiectul Transnistria. Există subiectul Republica Moldova, și la același Gazprom, tot gazul care merge în Transnistria, apare ca gaz care merge în Republica Moldova”, a subliniat jurnalistul.

De asemenea, el a atras atenția asupra faptului că scopul diversificării este de a putea cumpăra resurse energetice la cele mai avantajoase prețuri și nu ar trebui să conteze de unde vine gazul. Iar atunci cînd gazul, sau orice alt produs, începe să fie politizat, crește imediat valoarea acestui produs de multe ori, din diverse motive.


Dumitru Calac a recunoscut că, dacă vorbim despre diversificarea aprovizionării cu energie electrică, el este pur și simplu uimit că noi vorbim despre diversificare doar în ceea ce privește propunerea de a construi noi linii electrice pentru a ne conecta cu România.

„Cu acest motiv se iau împrumuturi, astfel încît să ne putem conecta cu România în mai multe puncte noi și să avem diversificare. Apare o întrebare destul de logică și de simplă: de ce nu folosim aceleași împrumuturi pentru a construi noi capacități de generare pentru a ne asigura independența energetică reală, pentru a nu depinde de nimeni și, mai mult, pentru a putea vinde această energie electrică în viitor și a cîștiga bani din ea?”, a întrebat jurnalistul.

44
7
0
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав