Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Deputat, despre bugetul pentru 2024: „Se axează pe creșterea veniturilor familiilor tinere”

5 dec. 2023,, 08:00   Economie
2110 0

Bugetul de stat pentru anul 2024 este un subiect intens dezbătut în spațiul public în ultimele zile.

Totuși, dincolo de criticile sau laudele aduse acestuia, merită subliniat faptul că inovația pe care o aduce cu sine este dublarea indemnizației unice la nașterea copilului, care va ajunge la 20.000 de lei de la 1 ianuarie 2024. Deputatul PAS, Dorian Istratii, a precizat în platoul emisiuniii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV, că aceasta este unica plată socială din RM, care se apropie de media Uniunii Europene.

Indemnizația unică la nașterea copilului se va apropia, în urma majorării, de media Uniunii Europene. Astfel, de la 1 ianuarie 2024, suma ar echivala cu 1030 de euro, mai mult decît dublă față de cea prezentă.

Aceasta ar fi, pînă în prezent, singura plată socială care se apropie atît de mult de nivelul Uniunii Europene.

„Bugetul pentru anul 2024 se axează pe creșterea veniturilor familiilor tinere. Chiar astăzi mă uitam peste cît este indemnizația unică în țările europene. De exemplu, în Belgia este 1250 euro, în Franța - 1015 euro. În Republica Moldova, dacă ne uităm la cursul de astăzi, o să fie la 1030 de euro indemnizația unică la nașterrea copilului. Adică, noi practic o dublăm. Cînd am venit la guvernare, aceasta era 9000 de lei, iar de la 1 ianuarie 2024 - ea va ajunge la 20.000 de lei. Acesta este un rezultat foarte bun. Cred că este singura plata socială care se apropie de nivelul țărilor europene. La fel, noi majorăm cu 15% salariile profesorilor. Sunt 50.000 de profesori, iar pentru acest lucru se bugetează suplimentar un miliard de lei”, a declarat parlamentarul.


Deși este un efort bugetar semnificativ, Istratii spune că bani în buget pot fi găsiți. Și acest lucru se întîmplă, în principal, pentru că din buget nu se mai fură, iar Republica Moldova beneficiază din plin de suportul, inclusiv financiar, al partenerilor europeni de dezvoltare.

„Este un efort foarte mare din bugetul de stat. În primul rînd, din buget nu se fură. În al doilea rînd, avem suportul foarte mare din partea partenerilor noștri europeni. În al treilea rînd, nu s-au cheltuit bani pe compensații în această perioadă de trei luni, cît timp a fost mai cald. Deci, se face o echilibrare corectă a bugetului și, în așa fel, se pot gestiona resursele”, a explicat alesul poporului.

Pe lîngă indemnizația la nașterea copilui, care va crește din 2024, dar și salariile majorate ale profesorilor, deputatul a ținut să amintească și majorarea salariilor medicilor, alături de indexarea pensiilor, care deja s-a produs și se va repeta în aprilie anul viitor.

Aceste plăți au menirea de a crește, finalmente, veniturile cetățenilor Republicii Moldova și ralierea nivelului de trai al țării noastre la cel al Uniunii Europene.

„Vreau să amintesc că înainte de alegeri, noi am majorat salariile medicilor cu 15%. Atunci iarăși fusese un efort foarte mare. În primăvară, am majorat salariile a 1500 de funcționari din cadrul administrațiilor publice centrale. Adică, noi mergem pe ridicarea veniturilor cetățenilor. În aprilie curent, s-au majorat și s-au indexat pensiile, iar în aprilie anul viitor - iarăși se va întîmpla acest lucru. Și tot așa, încet se va ridica nivelul de trai și ne vom apropia de nivelul Uniunii Europene”, a conchis Dorian Istratii.

2
0
0
1
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?