Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

De ce Banca Națională a Moldovei depreciază leul

9 noi. 2020,, 17:40   Economie
28073 7

În ultima perioadă Banca Națională a Moldovei depreciază leul. Se cunoaște că devalorizarea monedei naționale afectează în primul rînd cetățenii săraci care reprezintă majoritatea populației Republicii Moldova.

Acest lucru se face resimțit în special în ajunul iernii. Este de înțeles de ce pierderile sînt suportate anume cetățenii care trăiesc de la salariu la salariu și de la pensie la pensie: Moldova importă practic toate resursele energetice și 70 la sută din mărfuri de larg consum, care în cazul deprecierii leului se scumpesc imediat.

Potrivit legislației, în țara noastră responsabilitatea pentru formarea prețurilor o poartă Banca Națională a Moldovei (BNM) care contribuie la stabilizarea leului prin reglementarea cererii și ofertei pe piața internă. În cele mai dese cazuri oferta de valută străină pe piața internă depășește cererea, fapt ce o face pe BNM să emită (adică să creeze din nimic) lei, să procure surplusul de valută care neîntîrziat este depus în băncile străine cu o dobîndă scăzută, în așa-numitele rezerve. Aceste rezerve, în teorie, ar trebui să fie folosite doar în cazurile în care cererea de valută depășește oferta. Deseori însă aceste lucruri au loc în ajunul alegerilor, atunci cînd unele persoane își fac rezerve de valută pentru orice eventualitate.

În octombrie 2020 rezervele BNM s-au majorat cu peste 80,0 de milioane de dolari, însumînd 3,537 miliarde de dolari SUA. Chiar și o mică parte a acestor mijloace ar fi suficientă pentru compensarea cererii care a crescut cu cîteva zeci de milioane de dolari, precum și pentru menținerea stabilității valutei naționale. Cu toate acestea, acest lucru nu are loc, drept urmare alte persoane intră în panică și procură valuta străină de care nu au nevoie în condiții obișnuite, contribuind astfel la devalorizarea ulterioară a leului.

De ce totuși BNM permite deprecierea leului, majorarea prețurilor și panica pe piață anume acum, cînd există rezerve suficiente. Atunci cînd în condițiile de criză, în care s-a pomenit țara noastră la fel ca și Europa, este foarte dorită stabilitatea în societate și în economie? Atunci cînd sînt mijloace și instrumente pentru stabilizarea imediată a leului? Poate că acesta este un semn al incompetenței conducerii ei? Mă îndoiesc foarte mult, BNM de nenumărate ori a compensat cererea sporită de valută pe calea unei oferte suplimentare, menținînd stabilitatea pe piață. Așa a fost atît în 2009, cît și în 2015, și în martie 2020.


Deci, există un sens ascuns în asta? De ce anume în ultimele zile înaintea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale în Moldovei instituția care nu se supune nici Președintelui și nici Guvernului, dar este controlată direct de FMI (adică de politicieni din Occident), începe activitatea de destabilizare a situației economice în țară? De ce victime ale jocurilor electorale ale șefilor acestor instituții și curatorilor lor trebuie să fie cele mai sărace pături ale populației?

Sperăm că cititorii noștri vor putea să răspundă la aceste întrebări.

Vasile Balan

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?