Ministrul Energiei, Victor Parlicov, spune că țara vecină ar urma să plătească doar costurile de procesare.
Intenția R. Moldova de a produce electricitate pentru Ucraina a devenit cunoscută publicului după o trilaterală a miniștrilor de externe de la Chișinău, Kiev și București, însă discuțiile informale au început în aprilie între miniștrii energiei din R. Moldova și Ucraina.
„Ucraina, avînd gaze suplimentare, avînd nevoie de energie electrică în sistemul ei, ar putea să dea gazele pe teritoriul Republicii Moldova, iar noi să producem curent electric, să livrăm în sistemul ucrainean cu doar niște costuri de procesare, adică cît costă doar mentenanța acestui echipament”, explică ministrul Energiei, Victor Parlicov, în podcastul video „Pe Agendă”.
În Republica Moldova, centralele de generare a energiei electrice ar fi la adăpost, comparativ cu Ucraina, unde „nu există garanții că nu vor fi lovite de rachete”. De la începutul războiului, Rusia a atacat țintit infrastructura energetică a Ucrainei.Deși R. Moldova are un sistem electroenergetic mic și nu poate compensa tot volumul de energie pe care Ucraina l-a pierdut, ministrul moldovean al Energiei crede „că orice sprijin, orice megawatt de energie suplimentar produs, livrat în sistemul ucrainean, ar fi benefic pentru ei”.
După spusele ministrului Parlicov, proiectul ar putea deveni realitate într-un an sau un an jumătate, dar acum cele două state trebuie să stabilească din ce bani vor fi procurate centralele care să producă energie electrică și cine le va opera. „Discutăm cu partea ucraineană care ar fi modalitatea practică de colaborare: cine din partea lor ar prelua energie, cine din partea lor ar livra gazul”, afirmă Parlicov.
Dacă R. Moldova va reuși să ofere Ucrainei măcar „100 sau 200 de megawați”, atunci asta ar fi „deloc simbolic. Asta înseamnă mii, zeci de mii de familii care vor avea energie electrică”.
Adăuga comentariu