Arşiţa stiri: 151
Jocurile Olimpice stiri: 124
Transnistria stiri: 1454

Cum poate Moldova rezolva problemele de pe piața produselor lactate

9 iul. 13:15   Economie
4749 0

Vara este o perioadă tensionată pentru producătorii de lapte și produse lactate din Moldova.

În acest an, operatorii pieței produselor lactate din Moldova, din păcate, au mai multe "motive de tensiune", scrie agroexpert.md.

Materie primă - mai multă, cerere - mai mică

Aceasta este o caracteristică de bază în perioada de vară pe piața laptelui și a produselor lactate. Adică, oferta de lapte crud este la nivel sezonier maxim (în același timp, vara, din motive biologice, conținutul de grăsime al laptelui scade).

În urmă cu cîțiva ani, niciunul dintre operatorii pieței locale nu considera excesivă oferta ridicată de lapte crud din timpul verii. Fabricile de lactate se străduiau să colecteze în avans tot laptele din această perioadă. În sensul că principalele fabrici de produse lactate produceau în mod activ unt nu numai pentru a satisface cererea curentă a pieței interne, ci și în avans, pentru vînzare în sezonul rece, cînd oferta de materii prime lactate scade semnificativ. Un produs secundar al producției de unt - SOM, laptele praf degresat - este, de asemenea, foarte util: vara - pentru producerea înghețatei, iarna - pentru produse lactate fermentate etc., pe tot parcursul anului - pentru prepararea așa-numitelor produse complexe, cum ar fi torte, biscuiți etc. În plus, cel puțin o întreprindere moldovenească a transformat fluxul abundent de lapte de vară în cașcavaluri pentru export în CSI. Acesta a fost un volum solid de producție, de pînă la cîteva mii de tone în cele mai bune sezoane.


În acest an, Moldova, de fapt, nu are posibilitatea de a exporta cașcavaluri. După cum a relatat anterior agroexpert.md, din decembrie 2023, livrările de cașcaval moldovenesc pe piața rusă au fost sistate prin decizia Rosselkhoznadzor. Iar livrările acestor produse către alte piețe (în special, Kazahstan) sînt extrem de mici.

Un element important al exportului de produse lactate din RM pînă de curînd au fost livrările de înghețată moldovenească, produs în principal de vară, către piețele țărilor din Orientul Mijlociu, dar acum nici acestea nu sînt mari. Exportul de produse care conțin lapte (COM) către Uniunea Europeană este garantat numai dacă aceste produse sînt fabricate în Republica Moldova din materii prime europene certificate.
O lovitură importantă pentru sectorul energo-intensiv al lactatelor din Moldova a fost creșterea prețului resurselor energetice. Gazul în Moldova și acum este unul dintre cele mai scumpe din Europa. Între timp, unitățile de uscare a laptelui de la toate fabricile importante de produse lactate din țară funcționează pe gaz. Ca urmare, COM produsă în Moldova este un produs necompetitiv. Din acest motiv (precum și pentru exportul liniștit al produselor complexe menționate mai sus în UE), întreprinderile alimentare moldovenești importă volume semnificative de COM din UE, precum și din Ucraina (de la întreprinderi autorizate în sistemul de siguranță alimentară al UE).
În condițiile create, liniile de uscare a laptelui de la multe fabrici de produse lactate din RM funcționează neregulat și nu la capacitate maximă în această vară.

"Reversul medaliei este cererea scăzută de produse lactate finite în timpul verii. Motivul este clar - pe timp de caniculă la mare cerere sînt băuturile răcoritoare cu și fără alcool, sucurile și produsele care conțin sucuri, fructele și legumele suculente.

Un alt "minus" semnificativ al capacității pieței produselor lactate în timpul verii este reducerea numărului de licitații pentru achiziționarea de produse alimentare de către instituțiile sociale (grădinițe) și educaționale.

Prețurile sînt dictate de importuri

Există mai multe motive pentru aceasta. În primul rînd, este vorba despre importul unor volume foarte mari de lapte praf degresat, cașcavaluri și unt, paste de brînză, lapte integral și produse din lapte acru din Ucraina și Belarus, precum și din UE. În același timp, potrivit experților, Moldova are nevoie de livrări pe tot parcursul anului pentru a compensa deficitul de pe piață al unei game relativ mici de produse importate cu utilizare intensivă a laptelui: unt, cașcavaluri tari și moi și alte cîteva produse. Cu toate acestea, laptele de consum importat, chefirul etc. sînt prezente mereu pe piața moldovenească în cantități mari. În plus, prețurile cu amănuntul pentru aceste produse de consum frecvent sînt adesea comparabile sau mai mici decît prețurile pentru analogii autohtoni.

În al doilea rînd, prioritatea importurilor în RM este formată de multe lanțuri de supermarketuri. Din motive evidente (nimeni nu dorește să se confrunte cu problema returnării/eliminării produselor expirate), comercianții cu amănuntul sînt interesați să vîndă produse lactate cu un termen de valabilitate mare. Acesta poate fi asigurat fie cu ajutorul conservanților, fie a ambalajelor aseptice de înaltă calitate (și costisitoare). Nu toate fabricile de produse lactate din Moldova pot și își pot permite folosirea conservanților (fără a afecta imaginea de producător de produse proaspete) și al ambalajelor (din cauza lipsei de resurse financiare).

Drept urmare, prețul laptelui crud în această vară în Moldova, comparativ cu nivelul său din iarnă, nu a scăzut, în cel mai bun caz. Pentru fermele industriale care lucrează cu fabricile de lapte în baza unor contracte, prețul este de aproximativ 7,75-8,50 lei/kg. Pentru micii furnizori de lapte, prețul la punctele de colectare a laptelui crud nu depășește 5,75-6 lei/kg.

Ce e de făcut?

După cum subliniază directorul executiv al Asociaţiei Naţionale a Producătorilor de Lapte şi Produse Lactate ”Lapte”, Carolina Linte, fabricile de produse lactate reduc cheltuielile, în primul rînd de transport și logistica materiilor prime. În acest context, deja acum și cu atît mai mult în perspectivă, este puțin probabil că industria produselor lactate va reuși să păstreze punctele neprofitabile de aprovizionare cu materii prime și fermele primitive (cu volume reduse și infrastructură învechită). Pe termen scurt, s-ar putea să supraviețuiască doar instalațiile de producție dotate cu echipamente de răcire/depozitare mai mult sau mai puțin moderne (eficiente din punct de vedere energetic) și posibilități normale de transport.
Dar, cel mai important, se pare că sectorul produselor lactate din Republica Moldova va avea nevoie de un loc garantat (de legea corespunzătoare) pe rafturile supermarketurilor locale.

1
0
0
5
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?