X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3995

Cum avea loc Planificarea de stat în Moldova în perioada URSS?

24 ian. 2022,, 11:15   Economie
3291 2

Comitetul planificării de stat efectua în URSS planificarea dezvoltării economice și sociale a țării și monitoriza implementarea acesteia.

Despre aceasta a vorbit doctorul în științe economice în cadrul Institutului Național de Cercetări Economice, fostul viceministru al Industriei și Comerțului (în anii 1995-1997), fost șef al departamentului Planului de Stat al RSSM, Mihail Poisic, în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune cu Elena Levițkaia-Pahomova" de la postul de televiziune NTV-Moldova, relatează Noi.md.

El a menționat că Planificarea de stat se subordona direct guvernului. El era un comitet, dar după rang era mai mare decît un minister, deoarece președintele Comitetului planificării de stat era vicepreședintele Consiliului de Miniștri, așa cum este acum vicepremierul. Iar vicepreședinții Comitetului planificării de stat se egalau după salariul, beneficii, toate regaliile și așa mai departe cu un ministrul, iar șeful departamentului se egala conform acelorași indicatori cu viceministru.

Mihail Poisic a subliniat că Comitetul planificării de Stat al URSS reprezenta, într-o oarecare măsură, un comitet sindical-republican al Comitetului planificării de stat. Republica era împărțită în trei direcții. Prima direcție: întreprinderi, instituții sau organizații care se subordonau Uniunii. În plus, existau și sindicate republicane.

"De exemplu, era Ministerul Industriei Alimentare. Existau sovhozuri și fabrici de stat. Sovhozuri - ere pe agricultură, adică toate planurile, toate reglementările și așa mai departe erau realizate în republică, și deja industria alimentară de prelucrare - trebuia de mers la Ministerul Industriei Alimentare al URSS, pentru a proteja acolo indicatorii, volumele și așa mai departe. Lucrînd aici în RSSM la Gosplan, noi adunam planuri de producție care trebuiau să fie în creștere. Atunci existau și planuri de întîmpinare. Noi adunam indicatorii de volum planificați, și cu acești indicatori ai volumului mergeam la Moscova, la Comitetul planificării de Stat al URSS. Aici planurile ni le dădeau ministerele relevante, primindu-le de la sovhozuri, fabrici, întreprinderi de stat concrete. Aceleași aplicații pentru utilaje agricole la lansarea unei noi producții industriale trebuiau incluse în proiectul Planului", a declarat fostul șef al Departamentului Planificării de stat al RSSM.


Potrivit lui, proiectele trebuiau justificate inițial în republică. Colhozurile prezentau proiectele Consiliului colhozurilor, iar acesta transmitea mai departe Planificării de Stat al URSS al datele din republică.

"Și chiar la etapa de discuție, noi le spuneam ce este real sau nerealist, ce trebuie de schimbat. Adunam materialele și mergeam cu ele la Moscova, de obicei la sfîrșitul lunii iunie sau în iulie cu proiecte pentru anul următor și stăteam acolo pînă în septembrie, coordonam indicatorii de volum cu Ministerul Agriculturii al URSS, Consiliul de Stat al URSS, Asociația "Selhoztehnika", Ministerul Recuperării terenurilor și Gospodăririi Apelor etc., și acești indicatori erau coordonați, incluși în planul economic național. Dacă era justificat, atunci puteam fi refuzați. Dar noi încercam să convingem că acest lucru este necesar nu numai pentru Moldova, este necesar pentru întreaga țară, și adesea pozițiile se schimbau", a spus fostul șef al departamentului Comitetului de Stat al planificării al RSSM, Mihail Poisic.

Potrivit lui, Planificarea de stat este un produs al sistemului pur sovietic, o distribuție centralizată.

"Dar a fost creat un sistem clar. El funcționa, iar țara se dezvolta într-un ritm foarte ridicat. Moldova a crescut de sute de ori în ceea ce privește volumul producției, dacă e să comparăm cu anii 40. S-au pus bazele unor producții unice, se produceau super combine pentru recoltarea strugurilor, mai ieftine în comparație cu tehnica străină. Acestea au fost, de asemenea, furnizate țărilor CAER (Consiliul pentru Ajutor Economic Reciproc), din care făceau parte statele taberei socialiste. Planificarea de stat ar fi putut exista dacă ar fi existat sistemul anterior de administrație. Planificarea de stat nu funcționa de la sine, ea funcționa conform unor indicatori măriți. De exemplu, el determina ceea ce noi producem. De exemplu, această combină de recoltat. Atît. Iar în continuare, în baza acestei combine activau structurile relevante, apărau echipamentul pentru această combină, de exemplu, coordonau calitatea metalului, cantitatea totală de metal. Planificarea de stat făcea parte din sistem și nu exista de la sine", a subliniat fostul șef al Departamentului Planificării de stat al RSSM.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?