X 
Cutremure stiri: 508

Cum au afectat ploile calitatea strugurilor de masă din Moldova

9 oct. 12:30   Economie
6 ore in urma 2029 0

Valul de ploi din septembrie a intensificat procesul de crăpare a boabelor și a înrăutățit semnificativ calitatea strugurilor de masă de soiurile de toamnă, în special, principalul soi de export „Moldova”.

Experții spun că un impact negativ ploile l-au avut asupra strugurilor din viile neirigate, care sînt recoltate primele. Primele precipitații din octombrie de la sfîrșitul săptămînii trecute - începutul săptămînii curente au afectat și strugurii recoltați mai tîrziu din plantațiile Pergola și Gable, transmite agroexpert.md

Viticultorii din zonele centrale și de sud ale Moldovei susțin că în două-trei zile din prima săptămînă a acestei luni, pe multe plantații de viță de vie au căzut precipitații de 45-65 mm. Aceasta este mult chiar și pentru o lună de octombrie ploioasă, care abia a început. Evident, precipitațiile vor încetini ritmul campaniei de recoltare.

În același timp, după cum remarcă Sergiu Tutovan, președintele Asociației Producătorilor de Struguri de Masă din Regiunea Cahul, pînă în prezent a fost recoltată nu mai mult de 50 la sută din soiurile tîrzii de struguri de masă din viile irigate. Proprietarii unor plantații intensive, precum Pergola și Gable, și-au asumat riscul și au amînat cu o săptămînă-două recoltarea în masă.

„Nu este vorba de faptul că viticultorii încearcă să reducă costurile de depozitare destul de costisitoare a produselor în frigidere industriale. A fost în principal o încercare de a păstra prospețimea naturală a ciorchinilor pe tufe cît mai mult timp posibil. Deoarece păstrarea în depozite nu sporește calitatea produselor”, a declarat Sergiu Tutovan.


Dacă nu ar fi plouat abundent, această strategie ar fi funcționat. Dar viticultorii n-au avut noroc.

Acum, mulți dintre ei vor fi nevoiți să lupte pentru calitatea strugurilor lor prin îndepărtarea periodică a boabelor crăpate și putrezite de pe ciorchini - mai întîi în plantații, ulterior în centrele de sortare și ambalare. Este evident că produsele, care au fost umezite de ploile abundente de la începutul lunii octombrie, nu vor putea fi depozitate mult timp fără a-și pierde din calitate și respinse.

0
0
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав