Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4061

Consumatorii din Republica Moldova vor utiliza gaze din Statele Unite ale Americii

1 apr. 11:45   Economie
3247 2

În primele două zile ale lunii aprilie, consumatorii din Republica Moldova (malul drept al rîului Nistru) vor utiliza în gospodăriile lor gaze din Statele Unite ale Americii, livrate prin portul grecesc Alexandroupolis.

Este vorba despre un volum de testare cu gaze naturale lichefiate (LNG), importate de societatea pe acțiuni Energocom de la compania grecească DEPA și vîndute către Moldovagaz.

“Luni și marți vom achiziționa cîte 14 mii MWh de gaze naturale din portul Alexandroupolis. În total, sînt circa 28 mii MWh, ceea ce constituie echivalentul a 2,6 milioane metri cubi de gaze. sînt gaze necesare consumului curent, iar prețul este unul competitiv. Dacă vom agrea o formulă de continuare a acestei colaborări, vom anunța cetățenii în termeni proximi”, a spus directorul interimar al SA Energocom, Victor Bînzari.

“Este prima navă cu gaze LNG care a acostat la Alexandroupolis (noul terminal LNG construit în nordul Greciei), iar datorită parteneriatului de încredere construit cu DEPA putem beneficia de aceste resurse energetice de alternativă”, a spus Bînzari.

Managerul SA Energocom a ținut să precizeze că gazele LNG sînt o industrie aparte față de extragerea și transportarea gazelor cu care sînt obișnuiți cetățenii Republicii Moldova. Gazele LNG, alternativă a celor de conductă, sînt lichefiate la temperaturi joase, transportate pe mare și apoi regazeificate. Diversificarea surselor de gaze va fortifica și mai mult securitatea energetică a țării, a precizat Victor Bînzari, pregătind operatorii de pe piață de orice evoluții, în contextul în care la sfîrșitul anului 2024 expiră contractul de tranzit a gazelor rusești prin Ucraina, iar țara vecină a spus că nu va negocia o prelungire.


SA Energocom a început colaborarea cu DEPA în luna aprilie 2023. Anul trecut compania grecească a cîștigat mai multe licitații publice de livrare a gazelor în Republica Moldova, atît pentru consum curent, cît și pentru stocare în depozite. La 30 noiembrie anul trecut, SA Energocom și DEPA Commercial au semnat un Memorandum de Înțelegere, prin care își exprimau angajamentul de a intensifica cooperarea în ceea ce privește furnizarea de gaze naturale, inclusiv a gazelor naturale lichefiate.

5
3
0
1
30

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?